Támadják a kamionsofőröket a koronavírus miatt

Járványügyi és biztosítási előírások miatt nem vehetnek részt a kamionosok a külföldön rekedt magyar munkavállalók hazahozatalában – mondták el a Magyar Nemzet kérdésére a fuvarozó-érdekképviseletek. Közben a fuvarozókat és családjaikat sokszor érik méltatlan támadások lakókörnyezetükben.
Szász Péter, 2020. április 1. szerda, 14:03
Fotó: Napi.hu

Nem könnyű megoldani, hogy járványügyi zárlat alatt álló európai területről hazatérhessenek a panaszmentes magyar állampolgárságú munkavállalók. Bár a kormány a külképviseletek segítségével megszervezi, hogy nagyobb csoportok légi vagy közúti eszközzel utazzanak, azonban egy-egy kint maradt magyar esetében erre nincs mód. Felmerült az ötlet, hogy a kontinens útjait tízezerszámra járó kamionosok segíthetnének ilyen esetben.

A Magyar Nemzet megkérdezte a két meghatározó hazai fuvarozó-érdekképviseletet, hogy lehetséges lenne-e egy ilyen mentőakció. A válasz röviden: nem. Ennek pedig fuvarozói érdekvédelmi szervezetek szerint két oka van:

  • A ka­mion vezetőfülkéjében csak a fuvarfeladat végrehajtásával megbízott személyek tartózkodhatnak, hiszen tízmilliós rakományok biztonságáról van szó.
  • A sofőrnek nincs módja ellenőrizni, hogy az esetleg vele utazó személy fertőző-e.

Támadják a sofőröket

A kamionsofőrőket és családtagjaikat sokszor méltatlan támadás éri lakókörnyezetünkben, de az sem könnyíti meg a helyzetüket, hogy a vészhelyzet bevezetése óta többször változott a rájuk vonatkozó karantén-előírás.

Az utóbbi hetekben a felére csökkent a nemzetközi áruszállításban részt vevő nehéz-teherautók száma, így jelenleg 15-20 ezer magyar rendszámú jármű rója ­Európa útjait. A drasztikus, ötvenszázalékos forgalomzuhanás oka, hogy teljes iparágak álltak le, elsősorban az autógyárak és beszállítóik, így a gumiabroncs- vagy alkatrész-előállítók - mondta Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára.

A fuvarozók a kormányhoz fordultak segítségért, hiszen a kisebb cégeknek nincs tartalékuk.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

efi99, 2020.04.01 22:41

Tehervonat nincs? Mindig csak ez a nem hatékony kamionozgatás. Kamionozzanak az állomásoktól az olyan célpontig, ahova nem megy vonat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html