A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az érvényes ajánlásban szereplő javaslatokat az engedélyesek érdekében fogalmazta meg, az abban leírtak érvényre juttatása az érintettek érdekét szolgálja, tevékenységük finanszírozható fenntartása érdekében javasolt azokat alkalmazni. A MEKH a nyári adatszolgáltatás keretében többek között az engedélyesek következő gázévre vonatkozó gázbeszerzési szerződéseit is vizsgálja.

A hivatal jogosult az engedélyesek indokolt költségeinek megállapítása során felső korlátot alkalmazni a földgázköltség vonatkozásában. A MEKH szükség esetén élni fog ezen felhatalmazásával a rezsidíjak végfelhasználói érdekek szerinti alakulása érdekében. Közleménye szerint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal célja, hogy a végfelhasználókat csak a feltétlenül szükséges költségek terheljék, ugyanakkor a megállapított hatósági díjak fedezzék az engedélyesek indokolt költségeit.

Az ajánlás szerint egyebek mellett javasolt, hogy a távhőtermelő és távhőszolgáltató hirdetményi úton közzétett nyílt, egyidejű ajánlattétellel egybekötött árlejtéses eljárást felhasználva folytassa le földgáz beszerzését. Amennyiben meghívásos eljárást kíván az ajánlatkérő lefolytatni, az eljárás során legalább öt földgáz-kereskedelmi engedélyestől javasolt ajánlatot kérnie, de a meghívott ajánlattevőkön kívüli várakozásokat sem lehet kizárni az eljáráson való részvételből.

A hivatal leszögezi, a tényleges ajánlati gázáron kívül a szerződés egyéb tartalmi elemeinek egységesítése is fontos az ajánlatok összehasonlíthatósága érdekében.

A MEKH a szerződésben csak éves szintű Take Or Pay kötelezettség előírását javasolja, és azt is legfeljebb a +/- 25 százalékos sávon kívüli fogyasztás esetében.