BUX
40021

Tanácstalanok a devizahitelesek

Visszafogott volt az érdeklődés az elmúlt két hétben az árfolyamgát intézménye iránt - válaszolták az Inforádió körkérdésére a bankok. Többen azt emelték ki, hogy valószínűleg a rendelet megjelenésére vártak az ügyfelek.

Inforádió, 2011. augusztus 27. szombat, 16:24

Az érdeklődés folyamatos, de nem túl nagy - általában ez a válasz érkezett a megkérdezett bankoktól. Az ügyfeleknek kérdéseik vannak, és legtöbbször nem döntenek azonnal. Az általános kérdéseken túl sokan arról érdeklődnek, hogy mi lesz három év múlva, amikor lejár az árfolyamgát, és visszaáll az eredeti állapot.

A Raiffeisen Banknál kiemelték: sok a tanácstalan ügyfél, és a kétségeken a rendelet megjelenése sem sokat segített, eddig mintegy ötven érdeklődő volt a banknál.

Az Erste Bank közlése szerint az ügyfelek láthatóan átgondolják az előnyöket és a hátrányokat, és az államilag garantált árfolyamgát mellett a banki mentőcsomag iránt is érdeklődnek. Jelenleg ötven szerződés van folyamatban, a pénzintézet várakozása szerint az ősz folyamán fokozottabb lesz az érdeklődés, különösen a határidő vége felé.

A K&H Banknál is mérsékelt érdeklődésről számoltak be, száz alatti a benyújtott kérelmek száma.

Az Axánál közel száz ügyfél igényelte eddig az árfolyamrögzítést.

A CIB Banknál mintegy hatszázan kértek információt, kétharmaduk vidéken, eddig összesen három szerződést kötöttek.

Az MKB Banknál az érdeklődők száma jelenleg meghaladja a 2500-at és több mint négyszázan már kérelmet is benyújtottak. Szerződést még nem kötöttek, megvárták a jogszabály megjelenését.

A Budapest Banknál előzetesen az ügyfelek tíz százaléka jelezte érdeklődését az állami program iránt, mégis mindössze csak 109-en igényelték eddig, emellett nyitottak a bank által kínált könnyítő programok iránt is.

Az FHB Banknál is szerény érdeklődésről adtak számot. Az információt kérők száma négyszáz alatt van, emellett néhány szerződéskötési igénylés is folyamatban van.

Az OTP-nél azt válaszolták: az érdeklődés egyenletes, az előzetes várakozásoknak megfelelően naponta néhány tucat ügyfél fordul a bankhoz információért.

Több mint 160 ezer olyan ingatlanfedezetű devizahiteles ügyfele van az OTP Banknak, akiknek döntő többsége svájci frank alapú hitellel rendelkezik. Az érdeklődők meghatározó része közülük kerül ki. Az ügyfelek igénylését rögzítette már a bank, de folyósítás még nem történt.

Az Unicredit Bank ügyfélszolgálatain tagna délutánig mintegy másfélszázan érdeklődtek a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítése iránt, és a részletek megismerését követően egyharmaduk már igényelte is a rögzítést.

A pénzintézetek többségénél nincs szükség arra, hogy hosszabbított nyitvatartással fogadják az ügyfeleket.