Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon a megelőző hét átlagához viszonyítva a június 20 - június 24-e közötti időszakban 2,1 százalékkal nőtt, az észak-nyugat-európai piacon 2,6 százalékos volt az emelkedés, míg az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon 3,8 százalékkal növekedtek az árak. A motorikus gázolaj jegyzésára a mediterrán piacon 1,8 százalékkal nőtt a megelőző hét áraihoz viszonyítva, az észak-európai piacokon 1,5-2,0 százalékos volt az áremelkedés - írja a GKI Energiakutató.

A forint árfolyama a június 20 - június 24-i héten valamivel 279 Ft/dollár felett ingadozott, csak 0,3 forinttal kellett többet adni 1 dollárért, mint egy héttel korábban. Az árfolyam a hét első négy napján kis erősödést jelzett a dollárhoz képest, majd pénteken a dollár erősödésének hatására 3,6 százalékkal gyengült. A forint-árfolyam az euróhoz viszonyítva ezen a héten csak kicsit gyengült. A forintárfolyam változása ezen a héten nem befolyásolta a dollárban számított átlagos árak csökkenését, azonban pénteken az üzemanyagárak esését ellensúlyozta az árfolyam jelentős gyengülése.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében, heti átlagokkal számolva, a mediterrán piacon 2,2 százalékos emelkedést mutatnak az árak, a NWE piacon 2,7 százalékos, az ARA piacon 3,9 százalékos volt az áremelkedés. A gázolajnál, a mediterrán piacon a forintban számított heti emelkedés 1,9 százalékos volt, az észak-európai piacokon 1,6-2,1 százalékkal emelkedtek az árak forintban mérve.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében - a 27 százalékos áfával is növelten - a heti változások a benzin esetében a mediterrán és a többi piacon is 1-3 forintnyi áremelkedést jelentettek. A gázolaj forintban mért árai esetében a piacok 1-2 forint emelkedést jeleznek. A hét második felében a forintban számolt árak a benzin esetében további emelkedést, a gázolajnál azonban csökkenést jeleznek. Hétfőn, június 27-én, várhatóan a benzin árát 2-3 forinttal emelhetik, a dízel árát várhatóan nem változtatják, de elképzelhető egy 2 forintos emelés is - írja a GKI Energiakutató.

A benzin és a gázolaj ára 341 forint/liter körüli szinten változhat.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 13, a gázolaj ára 10,5 százalékkal csökkent.

Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 25 százalékkal több benzint és 21 százalékkal több gázolajat lehet egy havi átlagos, nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.