A Krónika Nova Kiadó népszerű, Mohácsy-féle irodalomtankönyvei szeptembertől már az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetének (EKE OFI) kiadásában lesznek elérhetők. Hasonlóképp járt a Műszaki Könyvkiadó Hajdu-matek könyvsorozata is - írta a napilap.

A kormányzat 2014 januárjától nem adott lehetőséget a magánkiadóknak új tankönyvek engedélyeztetésére, 2019-től pedig - egy újabb törvénymódosítással - már azt sem tették lehetővé számukra, hogy a 2018 végén lejárt tankönyves engedélyeket meghosszabbíthassák. Emiatt több száz népszerű magánkiadós tankönyv került le a tankönyvjegyzékről, a rendelhető alternatív tankönyvek aránya 30 százalékra csökkent.

A legnépszerűbb tankönyvek ügyében több magánkiadó pereket indított, a bírák eltérően ítélkeztek. A vég nélküli jogi csatát elégelte meg Kuncze Magdolna, a Krónika Nova ügyvezető igazgatója. Idén januárban döntöttem úgy, megkeresem az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Oktatási Államtitkárságát, hogy találjunk valami megoldást annak érdekében, hogy az iskolák tovább rendelhessék a Mohácsy-könyveket - mondta a Népszavának Kuncze Magdolna. Az ügyvezető szerint bár nem ingyen kellett átadnia a kiadási jogokat, várhatóan két éven belül, az új Nemzeti alaptanterv megjelenésével - mivel azzal már nem lesznek kompatibilisek a mostani tankönyvek - a 23 éve alapított Krónika Nova meg fog szűnni.