Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
(A Napi Gazdaság cikke.)

Ha az alapkamat eléri az 5 százalékot vagy az alá csökken, az korábban nem látott mértékben indíthatja be a lakásmobilitást, a hitel költségeinek csökkenése akár egy-másfél millió potenciális lakásvásárlót jelenthet - mondta Petrovszky Gábor, a Walker & Williams Investment Group alelnöke. Optimizmusa abból fakad, hogy ma a teljes magyarországi lakásállományra vetített lakáshitel-állomány nem éri el a 10 százalékot, vagyis a legtöbben a saját vagyoni szerkezetükhöz képest alulhitelezettek.

Ez akkor is óriási lehetőség a lakásszektor és a gazdaság dinamizálására, ha más oldalról az eladósodottság jelent problémát - tette hozzá. A tehermentes vagy a hitelezhetőség határa alatt leterhelt ingatlanok megfelelő önerőt jelenthetnek a hitelezési kedv feléledésekor, így a lényegesen olcsóbbá váló finanszírozás megszerzésénél már csak a törlesztőrészlet és a havi kereset aránya szab határt - hangsúlyozta Petrovszky, hozzátéve, hogy így viszont olyan hitelfelvevők tömegei áramlanak majd a piacra, akik korábban semmilyen hitelezési gyakorlatot nem szereztek, ezért erejükhöz képest túl nagy kockázatot is vállalnának.

Adósságcsapdába kerülésük csak szigorú szabályozással, a PSZÁF és az ingatlanszakmai szervezetek, minősített ingatlanosok tájékoztatásával kerülhető el - fogalmazott Petrovszky. Az eszköz a maximált hitelfelvétel, illetve segítség a jogszabályok, tranzakciók, thm-mutatók, illetve a kreatív kamatszámítási módok értelmezése lehet.

A soha nem látott mélységbe csúszó alapkamat, vagyis már a következő 25 bázispontos csökkentés és a tartósan alacsony szint is áttörést hoz a szektorban. A folyamatot új banki termékek, áthidaló hitelek tehetik még gördülékenyebbé - állítja Petrovszky - és szinergikus hatással erősítheti egy új lakástámogatási rendszer vagy bérlakásprogram, azonban ezek nélkül is megáll a lábán, pusztán a hitelmentes lakásállomány és az alacsony kamat mellett.

A lakásszektor várható dinamizálódása azonban a fejlesztők jelentős részét már nem lesz képes megmenteni, a fellendülés számukra túl későn következik be. A beavatkozásra másfél évvel ezelőtt volt az utolsó lehetőség - véli a szakember /, ám azok, akik túlélik a válságot, megerősödve térhetnek vissza a piacra - tette hozzá.