Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Mol Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter hétfői, és Zoran Milanovic horvát miniszterelnök szombati nyilatkozataira reagált, miszerint a horvát állam fontolgatja a Mol INA-részesedésének megvásárlását. A magas horvát államadósság miatt egy ilyen kivásárlás azonban rendkívül bizonytalan, és a pontos körülmények még tisztázatlanok.

A túlnyomó részben a horvát állam és a Mol Nyrt. tulajdonában lévő INA olajipari vállalat jövőjéről szeptember 18-án kezdődtek megbeszélések. A horvát állam birtokolja az INA részvényeinek 44,84 százalékát, a Mol tulajdonában van a részvények 49,1 százaléka, valamint a magyar cég rendelkezik az irányítói jogokkal. A tulajdonosok közötti vita egyik fő pontja az irányításon belüli viszonyok kérdése.

Hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén 3 százalékot gyengültek a Mol részvényei, de egy kicsit erősödtek miután a Mol közölte a Reuters hírügynökséggel, hogy egy olyan egyezségben bíznak, ami keretében "növelni tudják az INA értékét".

A Mol számára nem teljesen kockázatmentes az INA részvénycsomag esetleges eladása: a Standard & Poor's hitelminősítő szerint az INA eladása növelné a Mol kitettségét a gyenge magyar gazdasággal szemben. A hitelminősítő szerint ebben az esetben valószínűleg nem tartanák sokáig egy szinttel a magyar szuverén államadósság "BB" kategóriája fölött a Mol besorolását.