Akadoznak a fővárosban a közbeszerzések, főként a tömegközlekedésben: a BKV-nál csak rendkívüli intézkedésekkel tudják előteremteni a napi működéshez szükséges alkatrészeket - írja a Magyar Nemzet belső forrásra hivatkozva. Jelenleg a 150 millió forint feletti értékhatárú pályázatok lebonyolításáért a fideszes érdekkörök nyomására létrehozott Fővárosi Közbeszerzési Lebonyolító és Minőségbiztosító Kft. a felelős - folytatja a napilap.

Ez a cég azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, miszerint a központosítással átláthatóbbá, hatékonyabbá és olcsóbbá teheti a közbeszerzéseket. Ehelyett egyre nagyobb kárt okoz a késlekedéseivel. A BKV összesen több milliárd forintos közbeszerzési tervének alig harmada teljesült.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) hasonlóan nagy bajban van: alkatrészek hiánya, hulladékszállító célgépek, teherautók, üzemanyag-beszerzések leállása okoz gondot. A Főtáv maga intézi a közbeszerzéseit, amelyekkel nincs baj.

A napilap megkeresésére Tarlós István főpolgármester elmondta, hogy a napokban behívatta az illetékeseket, mert eljutottak hozzá a cégek panaszai. Budapest első embere immár nem biztos benne, hogy támogatná a közbeszerzési vállalat hosszabb távú működését a jelenlegi formájában. A dolgok rendbe tételére december 20-áig adott haladékot. Ha nem lesz kellő változás, akkor a jövő év elején a cég jelentős átalakítását vagy akár megszüntetését fogja kezdeményezni.

A nyitókép forrása: Pixabay