A bizottság csütörtökön tartott konzultációt a közösségi étkeztetés helyzetéről, és arra hívták fel a figyelmet, hogy az ágazat szereplőit jelenleg gazdasági ellehetetlenülés fenyegeti a növekvő működési költségek és a vendégszám drasztikus visszaesése miatt. Ilyen feltételek mellett egyre csökken a műszaki és szolgáltatási színvonal, de veszélybe kerülhet több millió ember napi ellátása és több ezer munkahely is. A helyzet tarthatatlan, megoldása azonnali lépéseket követel - írják az MTI által ismertetett közleményben.

A résztvevő szervezetek egyetértettek abban, hogy a közétkeztetés helyzetének romlásában kulcsszerepet játszik a közbeszerzési eljárások rossz gyakorlata. Tarthatatlannak tartják, hogy a legalacsonyabb ajánlati ár a kiválasztás egyetlen szempontja. Megoldást a gazdaságilag legelőnyösebb ajánlat preferálása jelentene. A jelenlévők egyetértettek abban is, hogy elengedhetetlen lenne az ajánlatok elbírálási folyamatába közétkeztetési szakembert is bevonni - derül ki a közleményből.

Meggyőződésünk, hogy a kialakult helyzetből csak széles körű társadalmi-intézményi összefogással lehet elmozdulni - idézték a közleményben Várnai Zsuzsannát, a Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság társelnökét. Román Péter, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) alelnöke a közleményben hangsúlyozta: valódi előrelépést csak akkor lehet elérni, ha valamennyi érintett szereplő a saját álláspontja mellett képviseli azt is, hogy sürgős feladat a közétkeztetők gazdasági ellehetetlenülésének visszafordítása is. A konzultáción valamennyi résztvevő szervezet egyetértett azzal, hogy folytatni kell az egyeztetést.