Az idei év a Magyar Villamos Művek-csoport új működési pályára állásának éve lesz, a társaság az energetika valamennyi szektorában szerepet kíván vállalni, emellett növelné külföldi jelenlétét is - mondta Baji Csaba, az MVM elnök-vezérigazgatója keddi sajtótájékoztatóján. Baji szerint a társaság hosszú távon tervez a gázpiacon. Az elképzelések között a lakossági értékesítés nem szerepel, a célzott csoportnak (egyetemes szolgáltatóknak és távhőszolgáltatóknak) való jogszabályban meghatározott értékesítés mellett az MVM nem zárja ki, hogy a szabadpiacon is pozíciókat foglaljon el.

A paksi atomerőmű új blokkjainak építésével kapcsolatban folytatódnak az előkészítési munkálatok, a japán események tanulságait a társaságcsoport e folyamatba beépíti - tette hozzá az elnök-vezérigazgató. Amint a nemzetközi szervezetek véglegesítik a sztressztesztek követelményeit, a paksi atomerőmű azonnal elvégzi a vizsgálatot - ez nyár végére, ősz elejére várható Baji szerint. A potenciális beszállítókat nyilvános pályázaton választják majd ki, szeptemberre készülhet el a japán események tanulságát az előkészítő projektbe beépítő szakmai anyag, ezt - illetve a kormányzati jóváhagyást - követően elindulhat az atomerőmű bővítése végső kivitelezőjének kiválasztása. A tendert csak egy teljes anyag birtokában írja ki az MVM - tette hozzá Baji.

A társaság közgyűlése a csoport 2010. évi konszolidált mérlegét és eredménykimutatását 876,3 milliárd forintos mérleg-főösszeggel, 21,8 milliárd forintos adózott eredménnyel fogadta el. A közgyűlés döntése értelmében a társaság 12,5 milliárd forintos osztalékot fizet. Az MVM idén 600 milliárd forint feletti árbevétellel és 50 milliárd forintot meghaladó adózás előtti eredménnyel számol.

Az MVM tíz európai országban tett előkészületeket kereskedelmi tevékenysége beindítására: többek közt Ausztriában, Németországban, Csehországban, Szlovákiában, Franciaországban és Lengyelországban. Baji szerint az MVM-csoport felkészült a regionális piaci szerepének fejlesztésére. A nemzetközi kereskedelemben való jelenlét fontos első lépés, amely a jövőbeni komolyabb nemzetközi (akár erőmű-) fejlesztések előkészítését jelentheti - tette hozzá Kóbor György, az MVM gazdasági vezérigazgató-helyettese.

A Vértesi Erőművel kapcsolatban az elnök-vezérigazgató elmondta, a korábbi döntésnek megfelelően a bánya 2012, az erőmű pedig 2014 végén zár be. Az MVM szerint külföldi hátterű befektetők érdeklődnek az erőmű megvásárlása iránt, eladási szándékról azonban egyelőre nem számolt be.