Az Intrum veszi át a Magyarországról kivonuló SVEA követeléskezelő meglévő kintlévőségeit, mintegy 250 ezer kezelt tartozást. A követelések összértéke mintegy 19 milliárd forint, a portfólióeladást a KPMG Tanácsadó Kft. koordinálta, a jogi képviseletet pedig Allen & Overy Ügyvédi Iroda látta el.

A tanácsadó cég közleménye szerint a SVEA Finance Zrt, svéd tulajdonú követeléskezelő társaság július 17-én értékesítette mintegy 250 ezer darab, közel 19 milliárd forint névértékű lakossági fedezetlen követelését a szintén svéd tulajdonban álló, tőzsdén jegyzett Intrum-csoport magyar leányvállalatának. Az ügylet lezárása után a SVEA teljesen befejezi magyarországi tevékenységét. Az eladott követeléseket az ügylet eredményeként az Intrum kezeli tovább.

Deszpot Károly, az éves szinten 33 milliárd forintos árbevételével a magyar piac egyik legjelentősebb követeléskezelőjének számító Intrum Magyarország értékesítési és üzletfejlesztési igazgatója szerint a tranzakció hozzájárul a magyar a követeléskezelési piac konszolidációjához: korábban aktív cégek összetett piaci hatások miatt visszavonulnak a piacról és értékesítik a portfólióikat, miközben a hiteltörlesztési moratórium lejárta után várhatóan megnövekedik a nem teljesítő hitelek aránya. Ez arra ösztönözheti a bankszektort, hogy kitisztítsák portfóliójukat, emiatt az Intrum további portfólióvásárlásokat is tervez a jövőben.