A vállalat által okozott károkat a felelősségbiztosítások térítik meg, a BKV tavaly 813 millió forintot fordított biztosítási díjakra. Ha a cég saját vagyonában okoz kárt, a biztosító nem fizet - tudta meg a lap a BKV-tól.

Saját hibás anyagi kár esetén a munkavállalók anyagi kártérítésének mértékét a Munka törvénykönyve és a kollektív szerződés szabályozza. A kollektív szerződés akár négyhavi bérnek megfelelő kártérítési kötelezettséget is megállapíthat. Saját hibás személyi sérüléssel járó eseményeknél a súlyosságot figyelembe véve a munkavégzés alóli felmentés vagy elbocsátás is része a felelősségre vonásnak. Egyes esetekben ez nem munkáltatói mérlegelés kérdése, hanem hatósági intézkedések következménye, mint például a vezetői engedély bevonása.

A múlt héten két bkv-s baleset is történt. Május 18-án vasárnap elájult, ezért hajthatott neki a Bécsi úti 1-es villamos végállomás vágányzáró bakjának a balesetet szenvedett Combino 45 éves vezetője. Az ütközés során szétroncsolódott a villamos orra, összegyűrődött a karosszéria, valamint összetört a villamosvezető-fülke vezetőállása is. A kár elérheti akár a 100 millió forintot. Ha valóban rosszullét miatt történt a baleset, akkor a Combinót vezető anyagilag nem felelős a történtekért, ha azonban az ő hibája miatt ütköztek, kártérítést kell fizetnie. Május 23-án a ráckevei HÉV ütközött egy személygépkocsival a főváros IX. kerületében - írta az újság.