Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Országosan, így Budapesten is, szeptember 15-én elkezdődik a fűtési időszak. A fenti időpontra, de legkésőbb a rendelkezésre állási időszak végére, október 15-ére a Főtáv a szolgáltatói berendezéseket fűtésre alkalmas állapotba helyezi a mintegy 238 ezer fővárosi lakás és a csaknem 7 ezer egyéb fogyasztó számára - írja közleményében a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. (Főtáv)

A szolgáltatás üzembiztonságának fenntartása érdekében a nyár folyamán több, előre tervezett munkálatot végzett el sikeresen a Főtáv Zrt. a távhőrendszereken. A karbantartás egész évben folyamatos az ellátásbiztonság érdekében, továbbá a bekövetkező meghibásodásokat azonnal javítja a vállalat, és a szolgáltatást a legrövidebb idő alatt helyreállítja. A munkavégzésről minden esetben előzetes tájékoztatást kapnak a szolgáltatásból ideiglenesen kieső érintettek a közös képviseleteken keresztül.  A felhasználók által az épületeken belül végzett felújítások és munkálatok után - a fűtési idény kezdetén - a lakóközösségeknek érdemes ellenőrizniük a fűtési hálózatot.

A távhőszolgáltatás kötelező rendelkezésre állási időszaka szeptember 15-étől május 15-éig tart. Szeptember 15-től a Főtáv a fűtésszolgáltatást az egyes lakóközösségek üzemviteli megállapodásában rögzített értékekhez igazodva vagy eseti megrendelésnek megfelelően indítja el, ami azt jelenti, hogy a fűtést a szabályozó elektronika a külső hőmérséklet változása szerint automatikusan szabályozza, kapcsolja ki vagy be.

A Főtáv által a társasházak mintegy 90 százalékánál alkalmazott korszerű automatikus fűtésszabályozási technológia használatával a közösségek csökkenthetik a felesleges energiafogyasztást, így környezetkímélő módon időt, pénzt takaríthatnak meg. A vállalat felmérései kimutatták, hogy csak Budapesten - a reálisan távhőre köthető mintegy 45 ezer gáz-, illetve szilárd tüzelésű háztartás távhőre kapcsolása évente megközelítőleg 67 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás-csökkenést eredményezne. Ezen felül a becslések alapján, éves szinten csaknem 80 tonnával kevesebb egyéb káros anyag kerülne a légkörbe, és minden tízezer szilárd tüzelésű lakás átállásával pedig összesen évi 13 tonna por kibocsátásától is mentesülne Budapest - teszi hozzá a társaság a felhívásában.