"Egy nagy belvárosi energetikai rekonstrukciót fog maga után vonni a távhő megjelenése, hiszen ha mi megjelenünk egy viszonylag hatékony tiszta energiával, akkor az azt használó polgárok igényelni fogják, hogy egy korszerű hatékony energiafogadó rendszer is álljon rendelkezésükre" - magyarázta a rádióban Mitnyan, akinek az okfejtése szerint ez több okból is logikus.

Hiszen fontos a nyílászárók cseréje, hisz hiába fűtenek jól és környezettudatosan az ügyfelek, ha az ablakok résein távozik az energia. A szakember elmondta, hogy a főváros különleges hely, mivel a lakások jelentős részében a nyílászárók, a radiátorszelepek, az öntöttvas radiátorok nem korszerűek. Miközben vannak újabb építésű ingatlanok is, újabb nyílászárókkal, energetikai rendszerekkel.

Maga a Főtáv Zrt. segíthet az ügyfeleknek, ha korszerűsítenék az ingatlanjaikat: az állami cég nem csak fűt, és hűt, valamint a napelemtechnológiákban van jelen, hanem az energetikai tanácsadásban is jelen van.

Az okosotthonok kapcsán pedig arról beszélt, hogy egyelőre ez az igény nem mutatkozik a partnereiknél, köszönhetően annak, hogy többnyire társas- vagy bérházakkal dolgoznak. "Nagyobb igény ezeknél az épületeknél az okosháztechnológiákra nincs, hiszen több száz embernek kéne egyszerre mozdulnia ahhoz, hogy jelentős változást lehessen elérni" - emelte ki a vezérigazgató.

De az új építésű lakásokoknál már kifejezetten igény az okosházmegoldás. Ezért a hűtési-fűtési rendszereket is digitalizált formában elérhetővé teszi.

A fotó forrása: Napi Gazdaság.