Meglepő dolgok derültek ki a távmunkáról

Az otthon maradt munkavállalók negyeden naponta két órát túlóráznak, és a pénznél fontosabb nekik az emberi kommunikáció - derül ki egy friss felmérésből
Herman Bernadett, 2020. július 13. hétfő, 14:41
Fotó: Getty Images

A koronavírus járvány bebizonyította, hogy krízishelyzetben még a nehezebb, vagy szokatlanabb körülmények ellenére is többet dolgoznak azok a munkavállalók, akiket a vezetőjük partnerként kezel.

Szirtes Hajnalka szervezetpszichológus és csapata május harmadik hetében készítette el a koronavírus munkaerőpiaci hatásait vizsgáló, reprezentatív kutatását, amely több mint 500 fizikai és szellemi munkavállaló körében vizsgálta a mikro- és kkv-szektor, a nagyvállalatok és multinacionális cégek, valamint a közigazgatás koronavírus-járványra adott reakcióit, legfőképp annak munkájukat megtartható, aktív dolgozókra tett hatásait.

Ebből kiderült, hogy minden negyedik munkavállaló esetében átlagosan 2 órával nőtt a munkaóra mennyiség home office-ban. A munkavállalók járványhelyzet idején fontosabbnak tartják, hogy főnökük emberségesen kommunikáljon velük és tudjanak otthonról dolgozni, mint azt, hogy ne csökkenjen a bérük.

Szirtes Hajnalka szervezetpszichológus, a magyarországi Covid-19 munkaerőpiaci kutatás szerzője szerint a megdöbbentő adat is azt mutatja, hogy kifizetődik a bizalom, amivel egyes munkaadók fordulnak kollégáik felé. A tanulmány szerint a munkavállalók egy esetleges következő járvány esetén fontosabbnak tartják az őszinte és emberséges kommunikációt és a home office lehetőségét, mint az irodai fertőtlenítést, vagy a bérkérdést. Ez pedig egyértelműen a multiknak kedvez, akik a home office biztosításában toronymagasan az élen jártak. A kkv-k pedig annak ellenére, hogy a munkavállalók átlagosan 57 százaléka rendszeresen dolgozik egyébként is otthonról, csak 37 százalékban biztosították ezt a fajta munkavégzést a koronavírus járvány idején.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.07.13 15:50

Home office = az internet legjobb hozadéka.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html