Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hazánkban a munkavállalók 2,5 százaléka dolgozott otthonról tavaly az Eurostat felmérése szerint, ami pont az 5 százalékos EU-átlag fele. A távmunka és az otthon végzett munka nem ugyanaz, mivel előbbi tágabb fogalom. Akkor beszélhetünk távmunkáról, ha a munkavállaló nem egy hagyományos munkahelyen, hanem attól távol dolgozik, a munkaadójával pedig infokommunikációs csatornákon - telefonon, interneten - tartja a kapcsolatot. A fogalom lényege a munkahelytől való függetlenség: a munkát ott végzi, ahol az számára a legkényelmesebb, ahol a munka környezete a legideálisabb - szól a Központi Statisztikai Hivatal meghatározása. Utóbbi egyébként évek óta nem méri a távmunkások arányát hazánkban, melynek oka a definíció nehézsége, vagyis hogy mit értünk távmunka alatt. A távmunkások arányáról az Eurostatnál sem állnak rendelkezésre friss adatok - a legutolsó felmérés 2006-os - így csak annyi bizonyos, hogy hazánkban a távolról dolgozó munkavállalók aránya biztosan magasabb 2,5 százaléknál.

Világszerte a munkavállalók 70 százaléka hetente legalább egy napot távmunkában tölt, míg több mint 50 százalékuknál ez a hét felére igaz - erre a megállapításra jutott egy idei felmérés, mely tizennyolcezer munkavállaló válaszait foglalja össze, akik száz különböző, nemzetközi cégnél dolgoznak. A távmunka megállíthatatlanul terjed, egyes előrejelzések szerint ez a jövő foglalkoztatási formája, és tíz éven belül minden harmadik munkavállaló a munkahelyétől távol fog dolgozni. A felmérés szerint a távmunkában dolgozók átlagéletkora 46 év, legtöbben pedig az egészségügyben és az IT szektorban dolgoznak. Utóbbiról közismert, hogy rugalmasabban kezeli a munkaidőt és a helyhez kötöttséget, mint más szektorok, ám tévedés azt gondolni, hogy csak az igazán nagy cégek építik be az ilyen jellegű rugalmasságot a működésmódjukba.

A web- és applikációfejlesztéssel foglalkozó, munkavállalókkal és hosszútávú alvállalkozókkal együtt mindösszesen 16 fős magyar WRD Labs Zrt. munkavállalóinak és hosszútávú alvállalkozóinak 15 százaléka dolgozik fixen távmunkában és 70 százaléka alkalomszerűen, de átlagban legalább heti egy napot otthonról. "A tapasztaltabb kollégák maguk választhatják meg a munkavégzés helyét, náluk az időtartam és a sűrűség is szabadon választott. A kezdő kollégáknál várjuk el csak a bejárást, hogy könnyebben segíthessük őket az első időszakban." - mondja Fitos Tamás, a WRD Labs Zrt. ügyvezető igazgatója. Elmondása szerint a fixen távmunkában dolgozók esetében kb. 50 000 forintot spórolnak személyenként havonta az irodabérleten, hiszen így kisebb irodahelyiség is elegendő a cég számára. A távmunkából adódóan a WRD Labs nemcsak a Budapesten élő szakemberek közül válogathat, hanem gyakorlatilag az egész világ munkaerőpiaci kínálata elérhető számukra - emelte ki a távmunka legnagyobb előnyét a cégvezető. Fitos Tamás szerint a munkavállaló számára is előnyös a távmunka, aki a nyugodtabb otthoni környezetben sok esetben hatékonyabban tud dolgozni. Szerinte a távmunka alapjaiban teszi könnyebbé és stresszmentesebbé a munkavállaló életét, hiszen ha a helyzet megkívánja - például ügyet kell intéznie vagy szerelőt kell várnia - akkor sem kell szabadságot kivennie, hanem nyugodtan dolgozhat otthonról. A távmunkának ugyanakkor vannak szerinte hátrányai is, például az, hogy az otthonról dolgozó munkavállaló nem tud úgy belefolyni a csapat életébe, mintha bent ülne a többiekkel az irodában. Ezt a problémát a háromhavonta szervezett közös céges programokkal igyekszik a szervezet enyhíteni, így azok között is tudnak épülni a személyes kapcsolatok, akik nem találkoznak az irodában nap mint nap.

A JabJab Online Marketing azon kevés ügynökség közé tartozik az országban, ahol minden munkatárs távmunkában dolgozik - egészen konkrétan nincs irodájuk. Geiger Tamás, a cég Head of Analytics-e szerint a távmunka rengeteg időt spórol az alkalmazottaknak: azt az időt, amit reggel és este a munkába utazással töltenének, fordíthatják teljesen másra, például a családra vagy pihenésre. "A távmunkából adódóan a JabJab munkatársai megtehetik, hogy napközben kivigyék a kutyát sétálni vagy leugorjanak a konditerembe. Ráadásul a távmunka segít fókuszálni is: nem jön oda ad hoc egy kolléga azzal, hogy kérdezzen valamit és ezzel nem billent ki a koncentrációból. Persze nálunk is előfordul, hogy ha nagyon gyors reakció kell, akkor rácsörgünk a kollégára, de szerintem ilyen havi szinten nagyon kevés alkalommal fordul elő." - teszi hozzá Geiger Tamás. A szakember havi szinten százezres nagyságrendre teszi azt az összeget, amit azáltal spórolnak, hogy csak távmunkában dolgozó munkavállalóik vannak, jelenleg tizenöt. A rengeteg előny mellett természetesen ők is érzik ennek a foglalkoztatási formának a hátrányait, ugyanis nem mindenki alkalmas a távmunkára. Geiger Tamás elmondása szerint vannak olyan munkavállalók, akik igénylik, hogy együtt kávézzanak vagy ebédeljenek a munkatársaikkal, és olyanok is vannak, akiket nem motivál az otthoni munkavégzésből adódó meglehetősen ingerszegény környezet. Mindenesetre a távmunka teszi lehetővé, hogy a cég együtt dolgozzon Debrecenben, Győrben vagy éppen Szlovákiában élő szakemberekkel is. "Számunkra egyáltalán nem gond, ha valaki nem szeretne csak egy jó munkahely miatt lakóhelyet váltani. A mi iparágunkban is egyre komolyabb gond a munkaerőhiány, így viszont sokkal jobban el tudjuk érni azokat a munkavállalókat, akik amúgy nagyon jó szakemberek, csak éppen kevésbé szívesen költöznek Budapestre egy állás miatt." - tette hozzá Geiger Tamás.

A BOOM Marketingnél is minden munkavállaló távmunkában dolgozik. "Mivel nincsenek földrajzi korlátaink, az egész országból tudunk szakembereket toborozni. Ennek köszönhetően az álláshirdetéseinkre kb. hétszer annyian jelentkeznek, mintha lokációhoz lenne kötve a munka." - mondja Balogh Dávid, a négy fős online marketing ügynökség alapítója. Elmondása szerint ők is több százezer forintot spórolnak havonta a távmunkából adódóan, amit olyan szoftverekre tudnak fordítani, amelyeket a nagy ügynökségek is használnak, ezáltal javítva a munkavégzés és a kommunikáció hatékonyságát. Náluk a legnagyobb nehézséget az új munkavállalók betanítása jelenti, ami az alapító szerint gördülékenyebben menne, ha közös irodából dolgoznának folyamatosan. Mivel erre nincs lehetőség, összeállítottak egy részben online, részben face-to-face tréninget, amit minden új munkatársnak el kell végeznie. A tréningen az új belépők megismerik a munkafolyamatokat, a módszereket és a kollégákat, a kurzus befejeztével pedig már elegendő az online kommunikáció a csapat többi tagjával és az ügyfelekkel.

A távmunka előnyei között a munkavállalók a rugalmasságot és a nagyfokú szabadságot említik legtöbbször. Aki távmunkában dolgozik, annak nem kell időt tölteni a munkába járással, bármikor elugorhat nap közben a postára vagy elmehet sétálni. Az előnyök mellett ugyanakkor ennek a foglalkoztatási formának is vannak hátrányai. Mivel az ember alapvetően társas lény, a kreativitást és a produktivitást is nehezítheti, ha valaki egyedül dolgozik és egész nap nincs kihez szólnia. Utóbbi problémára a napjainkban gombamód szaporodó coworking irodák nyújthatnak megoldást. Ezekben a nyitott terű irodákban a legkülönfélébb iparágakban tevékenykedő munkavállalók dolgoznak, akikkel egy kávé vagy közös ebéd pótolhatja a kollégák hiányát. "Több évig dolgoztam multinál, majd megismertem néhány digitális nomádot és elhatároztam, hogy olyan irányba képzem tovább magam, hogy online tudjak dolgozni és minél szabadabb lehessek. A munkaidő beosztása eleinte nehézséget okozott, de aztán kialakítottam egy napi rutint, amit minden nap tartok. A társaság ugyan hiányzik, de ezt közösségi irodából és kávézókból történő munkavégzéssel enyhíteni tudom." - mondja Eszenyi Dávid, a BOOM Marketing kampánymenedzsere.

Az Ericsson Magyarország Kft-nél is nyitva áll a távmunka lehetősége a munkavállalók előtt. "Kisgyermekem van, aki nemrég szokott be a bölcsibe, ezért fontos, hogy a távmunka megoldható legyen, így betegség esetén otthon tudok maradni és mellette a munkámat is el tudom látni. A rengeteg előny mellett természetesen hátránya is van: nincs kihez szólni napközben és csapatfeladatok esetén is gondot okozhat." - mondja Deli-Gécsek Vera pénzügyi elemző, aki jelenleg részmunkaidőben dolgozik az Ericsson Magyarországnál és hetente egy napot dolgozik otthonról.

Szerző: Gál Éva Laura kommunikációs tanácsadó, a digitális nomád táborokat szervező The Paradise Project társalapítója