Egyelőre nincs a kormányzat által jóváhagyott reorganizációs terve a kapuvári húskombinátnak - állapítható meg Fazekas Sándor agrárminiszter Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő írásos kérdésre adott dodonai válaszából. A tárcavezető ezzel összefüggésben azt is hangsúlyozta: ahhoz, hogy egy húskombináttal kapcsolatban bármilyen döntés születhessen, nélkülözhetetlen, hogy az adott cég részletesen bemutassa múltbeli, jelenlegi és jövőbeni szakmai-gazdasági helyzetét. Ezek tartalmazzák ugyanis azokat az adatokat, amelyek alapján felmérhető, hogy az adott cég termelése a ráfordítások és a bevételek függvényében honnan hová jutott. A válasz arra is kitért, hogy a Kapuvári Hús Zrt. és az annak tulajdonában lévő Kapuvári Bacon Kft. felszámolása során az első pályázati kiírásra ugyan nem érkezett érvényes ajánlat, azonban a felszámolóbiztos szerint a két társaság ingatlanjaira és gépeire várhatóan továbbra is közös és egyeztetett eljárásban keresnek vevőt, és sikeres értékesítés esetén nincs műszaki akadálya az üzemek újraindításának.

A miniszter szerint a magyar kormány valamennyi húsgyár ügyében olyan hosszú távú megoldást kívánt találni, amely teljes mértékben megfelel mind a hazai, mind pedig az uniós szabályozásnak. Azzal is tisztában volt, hogy a nehéz helyzetbe került vállalkozások megsegítése kimerítheti a tiltott állami támogatás nyújtásának jogi kategóriáját, ezért is volt szükség viszonylag hosszabb időre ahhoz, hogy olyan megoldás születhessen, amely nem sérti az EU-s versenyjogi szabályokat. A kabinet az agrártárca révén minden olyan húsipari vállalkozásnak próbál szakmai és egyéb segítséget nyújtani, amelyik megkereséssel fordul hozzá.

Minden cégnek segíteni akarnak

Nem csak olyan húsipari vállalkozások működésének biztosításában és fenntartásában akarunk szakmai segítséget, támogatást nyújtani, amelyek nagy múlttal, elismert cégnévvel rendelkeznek, hanem azok irányában is elkötelezettek vagyunk, amelyek például még nem rendelkeznek díjnyertes termékkel, de kifogástalan szakmai múltjuk alapján fontos szereplői az ágazatnak, és nagy szerepet töltenek be a térség foglalkoztatásában - fogalmazott Fazekas.

A válaszban megismételte a gyulai húsüzemmel kapcsolatban tett kijelentését, miszerint a VM folyamatosan tárja fel azokat a lehetőségeket, amelyek az élelmiszeripar megújulását, versenyképességének javítását segíthetik. Ennek keretében lehetőség van: nemzeti támogatások igénybevételére (sertés és baromfi állatjóléti támogatás, állati hulla elszállítása, állatbetegségek leküzdése és megelőzése, rendezett piaci kapcsolatok támogatása, nemzeti kiegészítő támogatások); EU-s támogatásokra (export visszatérítés, intervenció, magántárolás); valamint fennállnak kedvezményes hitellehetőségek is. Továbbá 2011 novemberében alakult egy tárcaközi munkabizottság, és munkája eredményeként előterjesztés készült a kormány számára, amely vázolta az ágazat helyzetét, és meghatározta az élelmiszer-feldolgozás versenyképességének javításához szükséges legsürgősebb kormányzati intézkedéseket.