A kormány azonnali segítségét kérik a taxisok

A nagyobb fuvarszervező társaságoknál 50-60 százalékkal esett vissza a fuvarok száma - írja a Növekedés.hu a magyar taxisok helyzetéről. Sokan hónapok óta munkanélküliek már, van, aki tavasz óta nem tud dolgozni.
Szabó Dániel, 2020. december 15. kedd, 13:36
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

"Én még szerencsés vagyok, mert sikerült találnom egy takarítói mellékállást, amelyből ki tudom egészíteni a bérem. Önmagában a taxizásból már nem tudnék megélni. Miközben a munkák nagy része eltűnt a közlekedés pokoli a városban. Mivel kevesen mernek tömegközlekedésre ülni, a parkolás viszont ingyenes, ezért rengeteg a kocsi az utakon. Egész nap alig lehet menni a belvárosban" - idézi a portál az egyik taxist, akinek a megélhetését tönkretette a koronavírus-járvány, a turizmus földbeállása, a vendéglátóhelyek bezárása.

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) elnöke ennek kapcsán elmondta, jóval nagyobb károkat okozott és még jelenleg is okoz a második hullám, mint az előző tavaszi. A részletekbe menve közölte, hogy az este 8 utáni kijárási tilalom miatt ilyenkor már nincsenek utasok, miközben a vendéglátóhelyek, mozik, színházak stb. zárvatartása miatt napközben sincs forgalom. Állítja, a nagyobb fuvarszervező társaságok 50-60 százalékkal kevesebb fuvar van, de akad olyan szolgáltató is, aki tavasz óta szinte munkanélküli, mert a hotelek utasaira specializálódtak.

Tavaly még a fővárosban közel hétezer taxi-engedély volt érvényben, most ez a felére csökkenhetett a járvány és a válság miatt.

"Gyors és célzott mentőcsomagot várunk a kormánytól. Tavasszal első körben komoly segítséget kapott a személyszállítási ágazat, hiszen olyan jellegű adófizetési könnyítéseket biztosítottak a kis-, és mikro-vállalkozásoknak, ami lehetővé tette, hogy ezek a vállalkozások ne kerüljenek a csőd közelébe. Sajnos mára olyan helyzetbe kerültek a szektor szereplői, ami rosszabb a tavaszi állapotoknál is" - kommentálta a helyzetet Metál Zoltán, aki szerint a sofőrök tartalékai elfogytak, sokak teljes élete került veszélybe.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

dakujeme, 2020.12.15 16:38

Szegínyek. Minjenek a .........!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.12.15 16:01

Pont ma kommnetletem a buszos cikknél a taxisokat is:
.
Taxisok is sajnáltatják magukat, miközben vastagon megugrott a fuvar a kijárási tilalommal. Sokkal többen járnak 20 óra után taxival mint korábban.
Nem bulizni, hanem a cégekhez, ugyanis a párjuk, rokonuk nem vihetik őket melóba vagy haza.
Azok meg inkább taxiznak mint buszoznak.
Mindig mondom, hogy újságot nem az irodából kell írni, hanem a terepre kimenni.
Ott van az igazság. Az igazság odakint van. :-))
.
Arról nincs valami statisztika, hogy a taxisok mennyi fuvarról adnak nyugtát?
Mert az állami támogatás alapja az lenne, hogy rendben van a vállalkozás, a könyvelés, főleg a nyugtaadási kötelezettség.
---------
Mielőtt a soknevű kommentárs böffenne, csak azokra a taxisokra vonatkozik, akik nem adnak nyugtát minden fuvarról.
-------------
A másik:: ha nem megy a vállalkozás, el kell menni a gyárba dolgozni, sok ezernyi multinál van felvétel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html