TEBÉSZ: jöhetnek a tiltott önkényuralmi jelképet feltüntető termékek?

Lehet-e Magyarországon tiltott önkényuralmi jelképet ábrázoló terméklogóval fogyasztási cikkeket forgalmazni. Erre az általános jellegű kérdésre kell válaszolnia a Fővárosi Főügyészségnek a TEBÉSZ Heineken elleni feljelentése kapcsán.
NAPI Online, 2005. július 26. kedd, 13:51
Fotó:

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) július elején fordult az ügyészséghez a Heineken sörökön és reklámtermékein látható vörös csillagot tartalmazó logó kapcsán. A szervezet szerint ugyanis a vörös csillag tiltott önkényuralmi jelkép, használata pedig törvénybe ütközik. A TEBÉSZ feljelentésével precedenst kíván teremteni a bűntető törvénykönyv önkényuralmi jelképeket tiltó rendelkezésének értelmezésében.
A TEBÉSZ feljelentését első fokon a II. és III. kerületi Ügyészség elutasította, arra hivatkozva, hogy a Heineken sörön látható vörös csillag törvénysértése csak "látszólagos", mivel "nem állapítható meg, hogy jelen esetben a vörös csillag megjelenítése a mögöttes kommunista eszmékkel való azonosulást, illetőleg azoknak, mint saját politikai és erkölcsi felfogás megtestesítésének használatát jelentenék". A TEBÉSZ ezt az érvet elfogadhatatlannak tartja, ezért tegnap panaszt tett a nyomozást elutasító határozat ellen a Fővárosi Főügyészségen. A szervezet szerint, egyrészt a tiltó rendelkezés törvényi megfogalmazása nem kívánja meg a plusz politikai szándék felismerhetőségét a grafikai ábrázolás mögött, másrészt a jogegyenlőség és jogbiztonság elve alapján a jelképek és használóik között nem lehet különbséget tenni.

HOZZÁSZÓLÁSOK