Tej: nagy árzuhanás előtt állunk?

Az enyhe tél miatt jelentős a túltermelés Európában, ez lenyomta az árakat, ami a hazai piacon is érezteti a hatását - mondta a Világgazdaságnak Krajcsovicz András, a kondorosi Fríz-Tej Zrt. igazgatósági tagja.
Domokos László, 2018. április 5. csütörtök, 10:05
Fotó: Napi.hu

Véleménye szerint spekulációra utal, hogy karácsony előtt még vajhiánnyal riogattak, most pedig már tejtúltermelésről van szó, mert a tejágazatra egyáltalán nem jellemző az ilyen mértékű termelésingadozás.

A nyugat-európai spotpiacokon szeptember és március között kétharmadára-felére esett az ár, ami a hazai termelői árakra is hat - bár nem ilyen mértékben. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint februárban a nyers tej kilogrammra számított országos termelői átlagára 98,18 forint volt - ez a januárinál 1 százalékkal alacsonyabb, de az egy évvel korábbi átlagárat 7 százalékkal meghaladja.

Érzékelhető, hogy több a tej, de a termelői csoportok működése és a hosszú távú - a jogszabály szerint hat hónapos - szerződések is tompítják ennek a hatását, így csak a spotárak zuhantak be - mondta a lapnak Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. A következő időszakban jön a tehenek természetes termelési csúcsa, de a nyári nagy melegben ellenkezőjére fordul a folyamat.

HOZZÁSZÓLÁSOK