Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A német hatóság a bio rizstejes csokoládéban 292-2220 mg/kg közötti tejfehérje koncentrációt mért. A termék főoldali címkéje szerint a csokoládé tejnélküli (milkless) és vegán, a hátoldalon azonban szerepel, hogy nyomokban tejet tartalmazhat. A termékből Magyarországra is szállítottak.

A vásárlók a tejnélküli feliratot úgy értelmezhetik, hogy a termék tejmentes. A mért érték alapján már egy kis szelet csokoládé (kb. 3 gramm) kazein tartalma is többszörösen meghaladja a tejfehérje allergiások számára elfogadható beviteli értéket, így esetükben a termék elfogyasztása nem kívánt reakciót válthat ki.

A termék azonosító adatai:

Név: Bio Reisdrink Schokoladen Kuvertüre, Milkless, vegan, Helle Rice Choc
Márka: iChoc, Feel Free
Kiszerelés: 80 gramm
Gyártó: EcoFinia GmbH, Diebrocker Str. 17 , 32020, Németország

A termékről képet a Nébih portálján talál

A terméket a gyártó saját hatáskörben kivonja a forgalomból, aminek teljesítését az élelmiszerbiztonsági hatóság ellenőrzi. A Nébih felhívja a tejallergiában szenvedő vásárlók figyelmét, hogy a csokoládét ne fogyasszák el.

A tejfehérje allergiáról

A tejallergia az ételallergia egy fajtája. (Nem azonos a laktóz-intoleranciával!) Tejallergia esetén a szervezet a tehéntej béta-laktóglobulin, laktalbumin vagy kazein alkotóelemeit idegen anyagként ismeri fel és immunválaszt alakít ki ellenük.

A tejallergiában szenvedők tünetei már rendkívül kis mennyiségű tej bevitele után is megjelennek, így esetükben a tejfehérje-mentes étrend jelenti az egyedüli megoldást. A tejallergia változatos tüneteket okoz közvetlenül a tejfogyasztás után. Jellemzőek a bőrtünetek (viszkető, vörös foltok, csalánkiütés, ekcéma), az emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, görcsös hasi fájdalom, hányinger, hányás, haspuffadás) és a légúti tünetek (fulladás, asztma, gégevizenyő). Súlyos esetben úgynevezett anafilaxiás roham alakulhat ki: ez rövid időn belül jelentkező hasi fájdalommal, az ajak, a gége és a nyelv dagadásával járó erőteljes allergiás reakció, ami életveszélyes, azonnali sürgősségi ellátást igénylő állapottá fajulhat.