BUX
39138

Tejcsokik buktak el a hatósági teszten

Tejcsokoládékat vizsgálta februári terméktesztjén a Nébih. 26 hazai és külföldi előállítású, köztük diabetikus, glutén- és laktózmentes termékeket ellenőriztek. A csokik többsége nagyon jó minőségűnek bizonyult, de főként jelölési hibák miatt 17 terméknél hatósági eljárás indult, ebből négy csoki miatt bírságoltak is.

Napi.hu, 2016. február 29. hétfő, 17:00

A hazai boltok kínálata alapján 30-35 százalékos kakaó szárazanyag-tartalmú tejcsokoládékból vettek hatósági mintát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai - közölte a Nébih. A tejcsokoládék ellenőrzése során a szakemberek megvizsgálták - többek között - a biztonsági paramétereket, a tápanyagok mennyiségét, a kakaóvajtól eltérő növényi zsírok jelenlétét, a glutén- és laktózmentes édességek glutén- és laktóztartalmát, valamint azt is, hogy a termékek jelölése megfelel-e a jogszabályi előírásoknak.

Az egyik termékben alacsonyabb volt a tejzsírtartalom az előírtnál (Ovomaltin tejcsokoládé); egy terméknél pedig a Magyar Élelmiszerkönyv alapján tejcsokoládéknál nem engedélyezett csokoládé és tejszín aromát használtak fel. Utóbbi vállalkozót (a közleményből nem derül ki, hogy mely céget és csokit) a Nébih kötelezi az anyagnorma megváltoztatására. További két esetben (Ritter Sport alpesi tejcsokoládé, Torras tejcsokoládé) a tej szárazanyag tartalom nem felelt meg a termékek specifikációjában, illetve azok jelölésén szereplő értéknek.

A részletes vizsgálati eredmények itt érhetők el

Diétázik? Vigyázzon!

Diabetikus tejcsokoládé, a vonatkozó magyar rendelet szerint csak az lehet, amelyben a cukormennyiség legfeljebb 3 százalék lehet, amit a tejcsokoládé kizárólag a felhasznált alapanyagok cukortartalmából eredően, természetes módon tartalmazhat, e mennyiségbe azonban nem számít bele a fruktóz. Három terméknél (Torras, Diabette Choco, Microse dia Rose) a mérési eredmény meghaladta a megengedett legfeljebb 3 százalékos értéket, így azokat nem lehet diabetikusnak hívni. A csomagoláson található tápértékjelölésen viszont a tényleges cukortartalmak kerültek feltüntetésre. 2016. július 20-tól a "diabetikus" fogalom megszűnik.

Glutén- vagy laktózmentesként 26-ból 3 terméket jelöltek. A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy ezeknél a glutén- és laktóztartalom a kimutatási határ alatt volt.

A jelölés ellenőrzésekor ismét több pontatlanságot találtak a hivatal szakemberei. Az összetevők felsorolásánál az egyik terméknél nem emelték ki az allergén anyagot, és volt olyan is, amelyen a nem allergén anyagot emelték ki, megtévesztve ezzel a fogyasztót.

Egy másik terméknél amellett, hogy nem jelölték kiemelten az allergén összetevőt, az előírt mennyiségű tejzsírt sem tartalmazta, így azt nem is lehet tejcsokoládénak nevezni.

Több esetben voltak pontatlanságok a termékek tápérték jelölésében, vagyis nem megfelelően vagy hiányosan tüntették fel a tápérték adatokat.

A 26 termékből végül összesen 17-el szemben indult hatósági eljárás. 4 terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki a hivatal, amelynek várható összege mintegy 500 ezer forint. A többi esetben, a kevésbé súlyos jelölési hibák miatt, figyelmeztetésben részesülnek az élelmiszer-vállalkozók.

Ezek vitték a pálmát

A kedveltségi vizsgálaton laikus és szakértő kóstolók tesztelték a termékeket külső megjelenés, szín, illat, íz és állomány szempontok mentén. Ezek alapján a kóstolók kedvence a Lindt Excellence Finom Tejcsokoládé lett. Második helyen végzett a Milka Alpesi Tejcsokoládé, a dobogó legalsó fokát pedig a Tibi különleges tejcsokoládé foglalhatta el.

A "speciális", azaz az édesítőszerrel vagy fruktózzal édesített csokoládék tekintetében a kóstolók kedvence a Delaviuda lett. A második legjobbnak a Choceur bizonyult, míg harmadikként a Wawel csoki végzett.