A paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter pénteken Pakson sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az előkészületeket követően a projekt a megvalósítás szakaszába lép, ami más típusú szakértelmet kíván, ezért a vezetés legtöbb tagjának - beleértve Bán Tamás vezérigazgatót - megköszönte eddigi munkáját, és új menedzsmentet állított fel.

Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója július 1-jétől Lenkei István, aki 1979-től dolgozik az atomenergetika területén, 2012-től vezérigazgatói tanácsadó az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-nél, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikai államtitkárságának szakmai tanácsadója, a Magyar Atomfórum Egyesület elnöke.

Az igazgatóság elnöke Mészáros György, aki az elhangzottak szerint komoly vezetői tapasztalattal rendelkezik, 2000-től két éven át a Paksi Atomerőmű Rt. igazgatósági elnöke volt.

A menedzsmentben kiváló gyakorlati szakemberek kaptak helyett, mindannyian több évtizedes szakmai tapasztalattal - jelentette ki Lenkei István az MTI kérdésére.

A vezérigazgató hangsúlyozta, célja, hogy a projekttársaság ne passzív megrendelői szerepet töltsön be, hanem formáló, aktív, cselekvő partner legyen. Leszögezte: munkatársaitól azt várja el, hogy ellenőrizzék, követeljék meg a projekt során a műszaki, biztonsági, szakmai, gazdasági követelmények maradéktalan teljesítését.

Mészáros György, az igazgatóság elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a most felálló stáb, beleérve Süli János minisztert, a szakmaiság mellett olyan bizalmi légkört alakított ki, amely garanciát jelent a két erőművi blokk megépítése hatalmas feladatának sikeres megvalósításra.

A paksi bővítésre 12,5 milliárd eurót fordítanak, a tervek szerint az építkezést 2018-ban kezdik meg, a bővítés első blokkját 2025-ben, a másodikat pedig 2026-ban adja át a fővállalkozó Roszatom.