Teljes áramkimaradás-teszt Ferihegyen

Teljes áramkimaradás-tesztet végeztek péntekre virradó éjjel a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, az eredmények alapján akár 24 órás áramkimaradás mellett is üzembiztosan tudják a terminált működtetni - közölte a repteret üzemeltető Budapest Airport kommunikációs igazgatója az MTI-vel.
MTI-Eco, 2013. november 22. péntek, 13:38
Fotó: Napi.hu

Hardy Mihály tájékoztatása szerint a ferihegyi repülőtérnek három, egymástól független, nagyfeszültségű elektromos betápláló rendszere van, de a 2-es terminált úgy tervezték, hogy mindhárom leállása esetén is biztosítható legyen a légikikötő működése.

Az új csarnok, a SkyCourt alagsorában egy 80 ezer köbcentiméteres dízelmotor szükség esetén 30 másodpercen belül elindul és meghajt egy elektromos generátort, ami azonnal átveszi a terminál áramellátásának biztosítását. Péntekre virradó éjjel ennek a rendszernek az üzembiztosságát tesztelték a repülőtéri szakemberek, a teljes terminált lekapcsolták a külső áramforrásokról. Ennek során megállapították, hogy akár 24 órás áramkimaradás esetén is üzembiztosan tudják a terminált működtetni.

A közleményben Stephan Schattney, a Budapest Airport Műszaki Szolgáltató Központjának igazgatója kifejtette, a SkyCourt megépítése óta többször végeztek részleges teszteket, az összes rendszert együtt csak az után ellenőrizték, hogy megépültek a nagyfeszültségű betáplálás új vonalai. Hangsúlyozta, hogy ekkora nagyságrendű áramkimaradást még sohasem szimuláltak a repülőtéren. A tesztek során pár kisebb hibától eltekintve minden rendben ment - összegezte a tesztet az igazgató.

HOZZÁSZÓLÁSOK