Helyben hagyta a Fővárosi Ítélőtábla a Quaestor-ügy egyik szakértőjének a kizárását. A könyvszakértői vélemény szerzőjét első fokon december közepén zárta ki a Fővárosi Bíróság, mert az eljárás közepén derült ki, hogy öt éve jogviszonyban áll a Kvantállal, a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. (QPT) felszámolójával. Ráadásul 2012 és 2014 között ügyvezetője is volt a cégnek - írta a hvg.hu.

Ez azért összeférhetetlen, mert az anyacég QPT és a Quaestor Értékpapír Zrt felszámolása egymástól elkülönítve történt, ráadásul a Tarsoly Csaba és tíz társa ellen folyó perben sértettként van jelen a QPT. Vagyis felvetődhet a szakértő elfogultsága. Ráadásul a 2015 decemberében megkezdett felszámolás előtt a Kvantál már érintett volt az ügyben, mert a cég biztosította a QPT vagyonfelügyeletét.

A szakértő kizárásával a bíróság most legelőről kezdheti a bizonyítási eljárást, amelynek az egyik legfontosabb eleme volt a 8800 oldalas szakértői vélemény. A hvg.hu emlékeztet, hogy a perirat két és félmillió oldalt tesz ki, az ez alapján született, 1500 oldalas vádirat sok helyen szó szerint idéz a 8800 oldalas szakértői véleményből.

Egyelőre azt sem lehet megmondani, hogy mikor folytatódhat az eljárás a Quaestor-ügyben. Minden attól függ, hogy a szakértői bizonyítást mennyi idő alatt tudják lefolytatni.