Tendereztetik az önvezető autók tesztpályájának az építését

Nyílt közbeszerzésen, nettó 14 milliárd 884 millió forint keretösszeggel keres vállalkozót az Autóipari Próbapálya Zala Kft., az önvezető járművek tesztelésére szolgáló pálya építésére.
Németh Géza, 2017. augusztus 12. szombat, 11:38
Fotó: Napi.hu

A Közbeszerzési Értesítőben megjelent felhívás szerint 10,3 kilométer hosszú 2x1 sávos és 3,6 kilométer hosszú 2x2 sávos utat kell építeni, de része a programnak négy híd, 11 ezer négyzetméter kőburkolat, továbbá 45 ezer köbméter aszfalt terítése is.

Ajánlatot az a cég tehet, amelynek az elmúlt két lezárt üzleti évben, a mélyépítés körébe tartozó építmények építési és/vagy felújítási munkáiból - összesen - legalább nettó 11 milliárd forint árbevétele származott.

Az ajánlatok benyújtási határideje szeptember 13. Az értékelésnél 30 súlyszámmal szerepelnek a minőségi kritériumok, míg az ár 70 súlyszámmal esik latba.

Mint azt a Napi.hu júniusban, a tesztpálya alapkő letételekor megírta, a tesztpálya 42 milliárd forintba kerül és az 5G adatátviteli technológia tesztkörnyezetében működik majd. A pálya 250 hektáron terül el és az állam 15 milliárd forinttal tőkésíti fel  az Autóipari Próbapálya Zala Kft.-t.

A pénteki Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat arra kéri a nemzetgazdasági minisztert, hogy azonnal hajtsa végre a cég 15 milliárd forintos feltőkésítését.

A kormány tavaly - határozatban - 50 millió forinttal alapította meg a céget. A társaság összesen 21 milliárd forint összegű kötelezettséget vállalhat. A nemzetgazdasági miniszter feladata az is, hogy meghatározza a további költségeket és tegyen javaslatot arra, miképpen lehetne piaci forrásokat bevonni a finanszírozásba.

HOZZÁSZÓLÁSOK