Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fideszes országgyűlési képviselő az egyetlen jelölt volt a posztra, az alelnök pedig Markovits László, a Vasas SC elnöke lett.

Lázár János programbeszédében elmondta: teniszezni jött, nem fideszezni, és segíteni, nem pedig elfoglalni. "Kívülről" jön, nincsenek sportvezetői ambíciói, s a következő egy évben az a célja, hogy békét teremtsen, és lezárjon egy korszakot. Úgy véli, hogy az MTSZ-beli anyagi viták december 31-ig rendezhetők, januártól pedig új korszak nyílhat, majd a tokiói olimpia után a többi sportszövetséghez hasonlóan újabb tisztújítás következhet. Hangsúlyozta, hogy olyan elnökséget szeretne, amelynek nincs köze a szakmai munkához, nem "kivenni" akar a teniszből, távol van a múlt csatáitól, és nem felelős az elmúlt időszak elszámolási nehézségeiért.

"Több fiatalra, tömegbázisra van szükség, és presztízsberuházások helyett befelé kell élnünk. Több lehetőséget kell teremteni a vidéknek, az eddiginél több együttműködéssel" - idézte Lázár Jánost az MTI.

Felkérték az indulásra

"Orbán Viktor miniszterelnök úr kért meg arra, hogy jelentkezzek a szövetség vezetésére, de nem azért, hogy politikusként 'okoskodjak': arra biztatott, próbáljak meg együttműködést kialakítani a teniszsport szereplői között, segítsek a viták és a gazdasági csőd megoldásában" - nyilatkozta Lázár János hétvégén a Nemzeti Sportnak. "Ebben a történetben nem politikusként veszek részt, sokkal inkább olyan emberként, akinek van tapasztalata a konfliktusok kezelésében, és talán eredményeket is fel tud mutatni."

Korábban Bardóczky Kornél - többszörös magyar bajnok, a Davis Kupa-válogatottban 15 éven keresztül szereplő versenyzőt - javasolta a szövetség szakmai elnökjelöltjének a Vidéki Tenisz, a Teniszezők a Teniszért, valamint a Tiszta Tenisz mozgalom. Azonban Bardóczky visszalépett a jelöltségtől miután Lázár János is jelezte indulási szándékát. A szakember találkozott Lázár Jánossal, és kiderült, "hogy az elképzeléseink sok esetben megegyeznek. Így szűk két hónap után az a konszenzus született meg, hogy egyesítjük erőinket és közösen fogunk dolgozni a magyar tenisz megújulása érdekében" - tájékoztatta Bardóczky vasárnap az MTI-t.

A 45 éves Lázár János elődje, Szűcs Lajos fideszes országgyűlési képviselő 2011 januárja óta irányította az MTSZ-t, amelyben azután vált esedékessé a közgyűlés összehívása, hogy május 13-án öt elnökségi tag lemondott tisztségéről. A szövetség pénzügyi helyzete miatt teljes körű pénzügyi átvilágításra volt szükség, amelyet februárban - Richter Attila akkori főtitkár lemondása után - rendelt el az elnökség. Az átvilágítás hiányt tárt fel, ennek eredményeképpen az MTSZ 3 milliárd 533 millió forint konszolidációs kérelmet nyújtott be a kormányhoz az Emberi Erőforrások Minisztériumán keresztül.