A katasztófravédelem, a rendőrség és az ismerethiányos tájékoztatás miatt "az egész baleset (havária) túl lett lihegve" - írja a reggeli, hajdúszoboszlói gáztűzről Holoda Attila. Az energetikai szakember pontokba szedve saját a Facebook oldalán tette helyre a távirati iroda hírét.

Ez alapján a következő a helyzet Holoda szerint:  Nem a Mol Nyrt. tulajdona ég (az MTI fotóin ez olvasható - a szerk.), mivel a hajdúszoboszlói-nagyhegyesi földgáztárolót 2006-ban az E.On megvásárolta, majd az MVM Zrt. vette meg, és jelenleg az állami Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) tulajdonában van.

A katasztrófavédelmi tájékoztatással szemben, mely szerint "gázszolgáltató már elzárta a gázt", tényszerűen az igazság az, hogy a helyszínen semmiféle gázszolgáltató nem dolgozik, az MFGT ugyanis nem gázszolgáltató - utóbbi szakemberei viszont valóban dolgoznak a helyzet megoldásán.

A tűzről a médiában megjelent képen Holoda szerint  nem 15 méteres tűz látható, viszont az, hogy egy felszíni berendezés (szeparátor vagy tartály) gyulladt ki, ami viszont magától el fog aludni, "mert a kollégák biztosan azonnal elzárták a betáplálást". Ezután az a legfőbb feladatuk, hogy a berendezéseket lehűtsék - írta Holoda Attila.

Megszólalt a Magyar Földgáztároló Zrt.

A Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói földalatti telephelyén kedd hajnalban keletkezett tűz ellenére is biztosított az ország gázellátása, másik három földgáztároló vette át a szolgáltatást - közölte Fáber Dániel, társaság pr-vezetője az MTI-vel. A lángokat a földgázkutakról beérkező befutósori vezetékeknél észlelték. A vezetékeket leszakaszolták, a gázkutakat lezárták annak érdekében, hogy ne legyen utánpótlása a gáznak. A tűz keletkezésének oka egyelőre ismeretlen, azt a későbbi vizsgálat fogja kideríteni. Senki sem sérült meg. A tűz oltása még tart a cég munkatársai, a tűzoltóság, a polgári védelem és a katasztrófavédelem szakembereinek részvételével. Az ország gázellátása biztosított, ugyanis a társaság másik 3 földgáztárolója - Zsana, Pusztaederics, Kardoskút - vette át a szolgáltatást; a kereskedők földgázigényeit maradéktalanul kielégítik - közölte a szóvivő.