BUX
41002

Tényleg nagyot buktak a devizahitelesek

Sajnos lapunk korábbi kalkulációjának megfelelően csaknem 600 milliárd forinttal növelte a gyenge forint a lakossági devizaadósok hátralékát júniusban - derül ki a közzétett jegybanki adatokból. A májusi átértékelődés hatásával együtt így már 800 milliárd forintnyi a háztartások pluszterhe.

B. Varga Judit, 2010. augusztus 3. kedd, 07:50

Hiába törlesztenek tehát szorgosan a bankok ügyfelei, adósságuk egyre nő. Ilyen körülmények között cseppet sem meglepő, hogy a devizahitelek állománya a tranzakciókból eredően júniusban is tovább mérséklődött.Csapdába kerültek a devizahitelesekA háztartásoknak nyújtott forintalapú hitelek részaránya az újonnan folyósított hiteleken belül a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tájékoztatása szerint júniusban 86 százalék volt. Ez a lakáshiteleken belül 81 százalékra, a szabad felhasználású hiteleken belül 83 százalékra, a személyi hiteleken belül pedig 98 százalékra rúgott.

Úgy tűnik viszont, hogy a devizahitel jelzálogjogának bejegyzési tilalma (amit Orbán Viktor miniszterelnök 29 pontjának részeként fogadott el a parlament) okozott némi mozgást. A deviza-jelzáloghitelek új szerződéses értéke ugyanis júniusban a lakáshiteleknél enyhén nőtt (nyilvánvalóan akadtak tehát, akik igyekeztek kihasználni a rövidesen bezáruló lehetőséget). A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél ugyanakkor mindössze stagnálásról lehet beszélni.

 

A háztartások által egyre kedveltebb lakáscélú forinthitelek átlagos hitelköltség-mutatója szinte változatlan maradt, miközben a lakáscélú és szabad felhasználású euró-jelzáloghitelek átlagkamata enyhén mérséklődött. A forint és az euróhitelek átlagos hitelköltség-mutatói (THM) közti különbség - az előző hónapok szűkülő tendenciáját megszakítva - mindennek következtében a lakáscélú hitelek esetében 2,23 százalékra, a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél pedig 1,51 százalékra nőtt. Ez mintha már előre jelezné, hogy aligha lesz akadálya az egyeduralkodóvá váló forintkölcsönök drágulásának. Persze az sem zárható ki, hogy már a bankadó kompenzálásán kezdtek el dolgozni a pénzintézetek.

 

A forintot a betéteknél sem annyira "jutalmazták" júniusban a bankok. A háztartások forintbetéteinek átlagos kamatlábai ugyanis nagyobb mértékben csökkentek, míg az euróbetétek kamatlábai szinte változatlanok maradtak. Ez azonban mintha nem igazán befolyásolta volna a megtakarítókat. A forintbetéteknél 63,4 milliárd forint betételhelyezés, a devizabetéteknél pedig 76,9 milliárd forint nettó betétkivonás történt.