Sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta a Raiffeisen Bank magyarországi részlegének felvásárlásáról szóló minapi híreket a vevőként hírbe hozott Széchenyi Bank mögött álló Töröcskei István. Ha létrejön az üzlet, jó az esély arra, hogy a bankadó nagy része alól is mentesül a magyar pénzintézet - írta a Magyar Nemzet. A vevőként fellépő Széchenyi Bank azért mentesülhet a Raiffeisen bankadójától, mert a 2014-es banki különadó alapja is a 2009-es korrigált mérlegfőösszeg. Ehhez azonban az kell, hogy a bank jogilag ne cseréljen gazdát, csak az állományai.

Logikus lépésnek tűnik a Magyar Hírlap értesülése, mely szerint a Széchenyi Kereskedelmi Bank ajánlatot tett az osztrák Raiffeisen Bank International AG magyarországi leánybankjára - nyilatkozta a lapnak a bankhoz közel álló szakértő. A köztudottan kicsi Széchenyi Bank - amely eddig a keleti nyitás jegyében elindult kereskedőházak finanszírozásával vált ismertté - saját tőkéből aligha tudja kifizetni a vételárat. Arra viszont alkalmas a T&T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt. (T&T) 51 százalékos tulajdonában lévő pénzintézet, hogy a kisebbségi tulajdonos magyar állam tőkeemelésével vagy hitelnyújtásával hozzájusson a Raiffeisen megszerzéséhez szükséges pénzhez.

A felvásárlással kapcsolatos kérdésre Töröcskei István elmondta, miután folyamatban lévő ügyletekről a megállapodás aláírásáig nem szokás nyilatkozni, sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja az ajánlattételről szóló értesülést.

A Magyar Nemzet forrása arra is felhívta a figyelmet, hogy a Raiffeisen-leány megszerzése beleillik abba a Takarékbank felvásárlásával elindult, majd a Széchenyi és Gránit Bankban szerzett állami tulajdonrésszel felgyorsuló folyamatba, amelynek célja az - amint a miniszterelnök többször hangoztatta -, hogy a Magyarországon működő bankok legalább ötven százalékban legyenek magyar tulajdonban.