Terjedhet a lakás szellőzőin át a koronavírus? A szakértő válaszol

Mivel a koronavírus-járvány miatt az emberek többsége családostul a négy fal közé szorult, a levegő minőségére és a szellőztetésre most sokkal jobban oda kell figyelni - hívja fel a figyelmet Király Tamás gépészmérnök, az AERECO Légtechnika Kft. vezetője.
Szász Péter, 2020. április 8. szerda, 15:43
Fotó: Gépész Holding

Bár a koronavírusról egyelőre nem sokat tudunk, az közismert, hogy cseppfertőzéssel terjed és a levegőből, vagy bármilyen felületről a szervezetünkbe juthat. A cseppek rövid ideig tudnak lebegni azonban megtapadva órákon át aktívak maradnak, egyes felületeken ez 2-3 nap is lehet.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vírusok nem terjednek a szellőzőrendszereken keresztül, főleg, ha tisztán friss levegős és folyamatos működésű központi elszívásos rendszereket használunk (a berendezésekről a Gépész oldalán talál bővebb információt) Egy ilyen rendszer a társasházi lakásoknál jellemzően úgy működik hogy a belsőterű kiszolgáló helyiségekből (fürdő, konyha, WC) szívjuk el az elhasznált levegőt és a tetősík fölött fújjuk a szabadba egy tetőventilátor segítségével. A légutánpótlás az általános gyakorlat szerint nyílászárókba, külső határoló felületbe beépített légbevezető felületeken és elemeken keresztül történik - mondja a szakember.

Folyamatosan üzemelő rendszerek esetén nem kell attól tartani, hogy a vírus egyik lakásból a másikba jut, ugyanis a levegő vezetése, a légtér átöblítése, a friss levegő bejutási pontjától a levegő elvezetési pontjáig szigorúan egy irányban történik.

Mérések sora bizonyítja, hogy a vírusos időszakban növelni kell a légcsere intenzitását, mert ha több külső levegőt vezetünk az épületekbe, elősegítjük a szennyező anyagok hígítását, ami csökkenti a fertőzés kockázatát. A vírusrészecskék annyira kicsik, hogy nem ülepednek ki a nagy sebességgel mozgó levegőből a légcsatornák falára, így ez nem okoz problémát.

-  hívja fel a figyelmet Király Tamás.

A kép forrása: AERECO Légtechnika Kft.

Fontos tudni, hogy jól szigetelt épületek esetén kizárólag folyamatos és szabályozott szellőzési rendszer kiépítésével kompenzálhatjuk azt a hiányt, amit az épület természetes légcseréjének megszűnése eredményez. Az ablaknyitás nem tud állandó és megfelelő légcserét biztosítani, arról nem beszélve, hogy télen lehetőségünk sincs hosszan szellőztetni.

Mit kell tenni a visszakeringtetős rendszereknél?

A járvány miatt elrendelt üzembezárások esetében is felmerült, hogy a belső levegőkeringetés milyen veszélyekkel jár. Ezeknél a rendszereknél a szellőzőlevegőnek csak egy része friss, a többit keringtetik. Király Tamás szerint egy ilyen rendszer - ha kismértékben is, de - növelheti a fertőzés kockázatát, ezért ajánlatos kerülni azt. Sokat lehet tenni azonban ennek csökkentéséért már a tervezésnél is, például azzal, hogy az épületből elszívott levegő kifúvási pontját messze helyezzük el a friss levegő bevezetési ponttól, természetesen figyelembe véve az uralkodó szél irányát.

Hővisszanyerős berendezések

Energiamegtakarítás szempontjából kézenfekvőnek tűnik a legtöbb esetben a hővisszanyerős berendezések alkalmazása, amelyek elérhetők a Gépész webshopjában. Itt ügyelni kell, arra, hogy az elszívott levegő ne érintkezzen a bejövővel, csak hőátadás történjen.

A kép forrása: AERECO Légtechnika Kft.

Erre nyújt megoldást az otthonokban, irodákban, ipari és kereskedelmi létesítményekben a lemezes hőcserélővel szerelt hővisszanyerős berendezés, ahol a friss levegő előmelegítése az elszívott, használt meleg levegő hőtartalmával egy lemezes hővisszanyerőn keresztül történik.

Visszafertőzés csak abban az esetben fordulhat elő, ha a lemezes hőcserélő tömítetlen. Egészségügyi létesítményekben használt berendezéseknél ez a visszafertőzési lehetőség a berendezés konstrukciója miatt ki van zárva. A lemezes hőcserélőn a kifúvó oldalon páralecsapódás keletkezhet, amelyet cseppvízként a csatornába vezetnek. Mivel a nedvesség vírushordozó lehet, ezért ezeknek a hőcserélőknek a tisztítását fertőtlenítését gyakrabban kell elvégezni.

A forgódobos és bizonyos típusú úgynevezett entalpia hőcserélők alkalmazása nem javasolható, mivel a vírushordozó vízcseppek, aeroszolok meg tudnak tapadni a felületen.

Mennyi legyen a páratartalom?

A legújabb mérések azt igazolják, hogy az épületekben lévő relatív páratartalom nincs hatással a Covid-19 vírus stabilitására. Csak nagyon magas páratartalom (75-80%) és magas hőmérsékleten lehet a vírus instabillá tenni, amely egy normál épület esetében szinte megvalósíthatatlan.

A testünk általános ellenállóképességének maximuma és egy épületen belüli relatív páratartalom ideális szintje 40 és 60 százalék között mozog

- mondta a szakember.

Érdemes szűrni a levegőt?

A vírus átlagos mérete 0,002 - 0,05 nanométer tartományban mozog, melyekre az új ISO 16890 szabvány szűrosztályozás szerint, a legnagyobb biztonságot az ePM1 80% típusú HEPA szűrők adják. Ezek "tisztaterekben", orvosi műtökben használatos finom szűrők.

A vírus és baktériumölő ultraibolya besugárzás (UVGI) szintén hatásos lehet, ez inaktiválja a mikroorganizmusokat. Az eszközök utólag is beépíthetők.

Mire kell tehát figyelni?

  • Tisztán friss levegős és folyamatos működésű központi elszívásos rendszereket használjunk
  • Növeljük a szellőzés intenzitását, így elősegítve a levegő hígítását
  • Ne legyen recirkuláció-visszakeverés a szellőzési rendszerben
  • Ne üzemeltessük a rotációs hővisszanyerőket
  • A levegőszűrőket kezelési utasításnak megfelelően cseréljük
  • A rendszereket a kezelési utasításnak megfelelően tisztítsuk, fertőtlenítsük

A jelenlegi járványügyi helyzet arra is rá kell, hogy ébresszen bennünket, hogy vírusveszélyes időszakban a tiszta, friss levegő utánpótlása, beltérben csökkenti a vírusfertőzés kockázatát, ezért fontos a megfelelő szellőzés kialakítása és megfelelő működtetése - hívja fel a figyelmet Király Tamás.

Az AERECO berendezések és alkatrészek elérhetők a Gépész webshopjában.

A cikk megjelenését a Gépész Holding támogatta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix7, 2020.04.10 00:23

@znojmo:
Mit firkálsz te majom, nincs is vírus!
:D
Ez csak kamu, múltkor magad vartyogtad ide...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2020.04.09 23:58

Szerintem igen. a mesterséges szellőztetés amúgy is sok bakteriális fertőzés forrása lehet. Biztosan mindenki látott már közönséges szellőztető ventillátort, tele mocsokkal! Legjobb szellőztetés s nyitott ablak
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zsaba, 2020.04.09 22:43

@Mekelekke: Nem nem kisapa, te irkálsz baromságot, mert minden lakásban vannak olyan, a levegőt bentről kifele szívó nyílások, ablak nélküli WC-kben és fürdőszobában főleg (nyilván panelek és hasonló C kategóriás lakások), amire rá tudsz tüsszenteni, mert akár kevesebb is mint 1 méterre van a pofádtól, továbbá amit ráhánysz, az simán átmegy rajta (hiszen pont ez a célja ugyebár, hogy kihúzza a szaros levegőt) bemegy a közös szellőző csatornába, amibe a többi lakás is kifúj... itt legelőbb a szűrőtől függ, ami van vagy nincs, hogy oda mi kerül be és a vak szerencsén, hogy onnan mi kerül vissza másik lakásba, ha az egész rendszer ócska és régi és nem üzemszerűen mozog benne a levegő, hanem össze-vissza... Ha olvasni tudnál, fefogtad volna, hogy pont ezt magyaráztam, hogy igen csekély az esélye hogy ilyen fertőződés megtörténjen bár nem is kizárt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zsaba, 2020.04.09 22:39

@Józsi2222: Hát persze... most aztán jól megcáfoltad ezzel... általában az idióták ha valamit nem értenek (már pedig abból sok van), arra azt hörgik habzó szájjal hogy zagyvaság baromság stb... szánalmas suttyó vadparaszt vagy...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2020.04.08 19:59

"belső keringető szellőző" nem létezik, a szellőző levegő MINDIG kívülről érkezik és kifelé távozik. Ami levegő a helyiségen belül forgatva van, az nem szellőző levegő. Ami a belső levegőt keringeti, az nem szellőztet, hanem a levegőt vagy fűti, vagy hűti, vagy párátlanítja, vagy szagokat szűri ki belőle stb vagy pl pont a vírusokat szűri ki, vagy irtja UV fénnyel és/vagy ózon hozzákeveréssel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html