Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Átfogó tervet tett közzé az Est Media (EM) menedzsmentje, melyben a nemrég nehéz helyzetbe került cégcsoport talpra állását vázolják fel. A program tarthatónak tűnik, a jelek szerint annak támogatásában az érintett felek többségével már sikerült megegyezésre jutnia a társaságnak. A korábbi bejelentésnek megfelelően az EM jelentősen szűkíti tevékenységi körét, s a jövőben már csak az Est-lapokkal és a Exittel fémjelzett program-guide és a fesztiválok szervezésével foglalkozó event üzletágát tartja meg. Előbbi azonban kiegészül az Exit egyelőre nem a társaságnál lévő 80 százalékával és külföldi érdekeltségekkel is, miután a cég akvirálja Pankotai Csaba és Kovács András a vezető román és bolgár programmagazinokat, a Sapte Serit és a Programatát kiadó közös vállalkozását is.

Mindezekért a cég mintegy 900 millió forintnyi saját részvényt ad cserébe. A két külföldi programmagazint a Pesti Est mintájára 1998-ban, illetve 2001-ben alapították, ám azok a magyar példaképnél az utóbbi időben üzletileg sikeresebben működtek, EBITDA-nyereségük átlagosan 100 millió forint környékén alakult, igaz, a válság őket sem hagyta érintetlenül, a 2009-es enyhe mínusz után tavaly is csak a nullszaldó elérése sikerült. A román és bolgár piacvezető lapokkal  kiegészülve az EM jövőre 1,5 milliárd forintos árbevételt és 181 milliós EBITDA-eredményt remél ettől az üzletágától. A lapunk birtokába jutott terv szerint a három piac között feltárulkozó szinergikus hatásoknak köszönhetően két év múlva már 250 milliós eredményt vár ebből a szegmensből a vezetőség.

Úgy tűnik, rendeződhetnek a Sziget Kft. akvizíciójával kapcsolatos kérdések is. Az EM megtartaná 51 százalékos szavazati arányát − igaz, tulajdonrésze 46−49 százalék közöttire csökkenne. Ezért a lehetőségért mintegy 300 millió forintnyi sajátrészvény-csomaggal fizet majd a tulajdonostársaknak a tőzsdei vállalat − cserébe konszolidálhatja a jövőre várhatóan 4,8 milliárdos árbevételt és 730 millió forintnyi EBITDA-t termelő fesztiválszervezőt. A Sziget Kft. ráadásul azt is vállalná, hogy a következő öt évben legalább 180 millió forintnyi osztalékot juttat az EM-nek. Az Est Media erre az ígéretre alapozva új forrást remél szerezni, melyből kifizetheti az UniCredit és a Wallis összesen 650 millió forintnyi − Sziget-tulajdonrésszel biztosított − hitelét. Ezenfelül még a szállítók felé fennálló 650 millió forintnyi tartozást szükséges rendeznie a cégnek ahhoz, hogy megnyugtató módon folytathassa működését.

Háromszázmillió forint körüli követelés tulajdonosával már sikerült is megegyezniük, akik hajlandóak követelésük fejében pénz helyett EM-részvényeket elfogadni. A fennmaradó tartozások kifizetésére készpénzes tőkeemelésből tervez 400-600 millió forintot előteremteni a társaság. Ennek érdekében jelenleg intézményi befektetők körében road-show-zik a menedzsment, de remélik, a cég jelenlegi, jegyzési elsőbbséggel rendelkező tulajdonosai is beszállnak a feltőkésítésbe.

A tervezett tõkeemelés* (millió forint)
Exit, Bolgár-román cégapport900
Sziget Kft. szavazati jog apport300
Szállítói követelés apport350
Készpénzes tõkeemelés400-650
Összesen1950-2300
*ezen felül ugyanekkora csomag a jelenlegi elsőbbségi joggal rendelkező részvényeseknek is nyitva áll

A tervezett 1,95−2,3 milliárd forintos tőkeemelés előfeltétele azonban az alaptőke előzetes leszállítása. A cég ugyanis jelenleg csak ezer forinton, részvényei névértékén tudna tőkét emelni, ám feltehetőleg a jelenlegi tőzsdei ár mellett ilyen áron egyetlen érintett sem fogadna el cégéért, követeléséért EM-papírokat. A társaság ezért rendkívüli közgyűlést hívott össze augusztus végére, ahol az alaptőke 1,4 milliárd forintra történő leszállításáról határoznának (ezzel a részvények névértéke 200 forintra csökkenne). A leszállítást követően azonnal sor kerülne a tőkeemelésre, melynek hatására az alaptőke 4 milliárd forint körülire nőne. Ezek, mint látható, csak nominális változások, a fontosabb, hogy a saját tőke a jelenlegi 6 milliárdról 8 milliárd forintra emelkedne.

Bár a felvázolt megoldások működőnek s a jövőkép pozitívnak tűnik, nem biztos, hogy az árfolyam a tranzakció lezárásáig tovább emelkedik − sőt. Több befektető fejében felmerülhet ugyanis az ötlet, hogy a 350 forint körüli jelenlegi árszinten eladja részvényeit, hogy azokat a készpénzes tőkeemelés során a nagybefektetők által is vonzónak talált áron visszavásárolva tegyen szert nyereségre.

A közgyűlésen személyi kérdések is napirendre kerülnek majd, a cég közleménye szerint Pankotai Csaba − aki június végétől átvette a cég média üzletágának irányítását − és Kovács András az igazgatóság tagjai lesznek.