Nemet mondhat a Tesco?

Egy szakszervezet azt kéri a Tescótól, hogy ne alkalmazza a 400 órás túlórakeretet. A boltlánc tanulmányozza a javaslatot, egyúttal közölte, hogy a jelenlegi 250 órás keretet sem használja ki minden dolgozójánál.
Csernátony Csaba, 2019. január 9. szerda, 08:01
Fotó: Shutterstock

Elképzelhető, hogy a 16 ezer munkavállalójánál a következő két évben nem alkalmazza a túlóratörvény által megengedett 400 órás munkaidőkeretet. A továbbiakban is az eddigi 250 órás túlórakeret szerint osztja be a cég a dolgozókat - írja a szerdai Magyar Idők.

Az erről szóló javaslatot a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) már hétfőn átadta a Tesco jogi képviselőjének. A boltlánc sajtóosztálya a lapnak adott válaszában jelezte, tanulmányozzák a szakszervezeti indítványt. A Tesco a túlórázásról általánosságban közölte: bár a cég - kollektív szerződés híján - a törvény szerinti 250 órás túlórakeretet nem használja ki, akadnak olyan térségek és pozíciók, amelyekben az egyes dolgozók a munkaerőpiaci helyzet miatt elérik a 250 túlórát.

A Tesco egyébként havi munkaidő-elszámolás alapján havonta kifizeti a túlórázásért járó pénzt, a cég eddig sem éltek a jogszabály által korábban megengedett egyéves elszámolási lehetőséggel.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK