A GVH vizsgálja a Spar magyar Tescóban meglévő részesedését

A Sparnak lényegében láthatatlan tulajdona van a Tescóban, amit most a GVH vizsgál.
Csernátony Csaba, 2020. október 15. csütörtök, 13:54
Fotó: spar.hu

A Sparnak a cégadatok szerint 0,000007 százalékos részesedéssel rendelkezik a magyar Tescóban. Előbbi boltlánc még akkor jutott hozzá ehhez a tulajdonrészhez, amikor 2008-ben felvásárolta a Plus üzletláncot - írja a G7.

A lap szerint versenyjogi aggályokat is felvethet, hogy Magyarország második legnagyobb kiskereskedelmi szereplőjének részesedése van a legnagyobb áruházláncban, ezért megkereste a tulajdonlás hátteréről a két áruházat és a Gazdasági Versenyhivatalt (GVH) is.

A GVH közölte: saját észlelés alapján nyár vége óta van az "érintett részesedés" a GVH látókörében. "Jelenleg is zajlik a versenyjogi szempontból releváns tényállás feltárása", így ennél több információval egyelőre nem tudnak szolgálni. A Spar a vizsgálattal kapcsolatos kérdésre annyit írt, hogy folyamatban lévő ügyről nem áll módjukban nyilatkozni, a Tesco nem válaszolt a lap megkeresésére.

Nagy Zoltán a GVH volt elnöke azt mondta a konkrét eset ismerete nélkül, hogy a hatóság ilyenkor a "kooperatív hatást" vizsgálhatja, azaz hogy van-e, illetve lehetséges-e információmegosztás - akár egyirányú - két konkurens cég között, akár akaratlanul. Ha például az egyik cég információkat szerez a másik cég közgyűlésén arról, hogy a jövőben milyen stratégia mentén működik, hol tervez üzleteket nyitni, akkor torzulhat a szabad verseny.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.10.15 17:14

Olvastam a G7-en is a cikket, s szemet szúrt az alábbi mondat:
"Nagy szerint nincs különösebb jelentősége a Spar részesedésének a Tescóban. ?Amikor a tulajdonszerzés történt, a Tesco még nem is volt bent a városokban, így nem is voltak közvetlenül egymás versenytársai. "
---------
"Tesco még nem is volt bent a városokban" Hát akkor hol a tökömben volt?
1994-től van Magyarországon, s bizony, bent a városokban. Ez pediglen nem 12 éve történt.
A "kisteszkók is" több mint 12 éve vannak a városokban, 2005 óta. Az is 15 éve.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2020.10.15 14:32

megvédik a Tesco-t a Spar-tól:)
mindenkit megvédenek
vajon itt mit lehet lopni
nincs meg az év végi bónusz
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html