Tesco-vásárlók, figyelem! Pénzt kaphat vissza

Bár nem szabott ki büntetést a GVH a Tescóra és a Budapest Bankra, egy közös akciójuk nyomán pénzt kell visszatéríteniük a vásárlóknak.
Szász Péter, 2017. június 6. kedd, 15:05
Fotó: Reuters

Kötelezettségvállalással zárult a Tesco-Global Áruházak Zrt. és a Budapest Bank Zrt. co-branded hitelkártyája éves kártyadíjának kommunikációját vizsgáló versenyfelügyeleti eljárás - adta hírül a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A GVH azt vizsgálta, hogy a vállalkozások egyértelmű, megfelelő tájékoztatásokat tettek-e közzé a Tesco Vásárlókártya éves díjára vonatkozó, 2012. április 1-jétől induló akciójukban, amikor azt ígérték, hogy a hitelkártya éves kártyadíja nulla forint - írja a hivatal.

Mivel a GVH fogyasztóvédelmi-versenyfelügyeleti aggályokat fogalmazott meg, a cégeknek több vállalást kellett tenniük. A cégeknek vissza kell fizetniük az éves kártyadíjat azoknak, akik korábban Tesco Vásárlókártyával rendelkeztek és akiktől egy ízben 5 100 forint éves díjat vontak le, majd és az ezt követő egy éven belül megszüntették a Tesco Vásárlókártyájukat. (E fogyasztóknál a Tesco Clubcard pont, bankszámlás jóváírás vagy utalvány formájában visszatérítendő - kompenzációs összeg különböző, de minimum 200 forint és összege attól függ, hogy a levont 5.100 forintos éves díj mekkora részét fizették vissza korábban).

Ugyancsak visszatérítés jár azon, aktivált Tesco Vásárlókártyával rendelkező fogyasztóknak, akiktől egy évben belül egyszer vonták le az 5.100 forintos éves díjat és még nem szüntették meg a kártyájukat (nekik a Tesco Vásárlókártyán írják jóvá az 5 100 forint éves díjat).

A társaságok vállalták azt is, hogy a Tesco Vásárlókártyával kapcsolatos valamennyi kereskedelmi kommunikációs eszközön az éves díjjal kapcsolatos szöveget a következőre változtatják:

"A hitelkártya éves kártyadíja 5100 Ft vagy 0 Ft. Az éves kártyadíj 0 Ft, amennyiben a hitelkeret kihasználtsága eléri a 70 százalékot a vizsgálat időpontjában. A vizsgálat időpontja az aktiválástól számított 3. teljes naptári hónap utolsó napja, illetve ezt követően minden évben ugyanezen nap. Első vásárlási tranzakciós kártya esetén, vagyis akkor, ha a kártya igénylésével együtt Részletformáló szolgáltatás keretében termék vásárlása történik: az első évben minden esetben 0 Ft az éves díj, míg azt követően csak akkor 0 Ft az éves díj, amennyiben a hitelkeret kihasználtsága eléri a 70 százalékot a vizsgálat időpontjában."

Kötelezettségvállalással hatékonyabban érhető el, hogy a vállalkozás összhangba hozza magatartását az alkalmazandó jogszabályi rendelkezésekkel, és a döntés egyúttal iránymutatást ad más piaci szereplők számára - írja a hatóság.

HOZZÁSZÓLÁSOK