Betört a pasztapiacra a magyar börtöncég

Az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén működő Állampusztai Kft. tésztaüzemében dolgozó fogvatartottak 5-6-féle száraztésztából közel 10 tonnát gyártanak hetente. Az itt készült tésztákkal látják el az összes hazai börtönt, de a termékekből már Angliába is szállítanak - adta hírül a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP).
Domokos Erika, 2020. június 3. szerda, 11:01
Fotó: BvOP

Az Állampusztai Kft. nagymajori tésztaüzeme a börtön- és fogház fokozatú Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén található, ott kizárólag fogvatartottak dolgoznak. Az itt készülő tészta az összes magyarországi börtön konyháján megtalálható. A tésztaüzemben jelenleg 26 fogvatartott dolgozik, ők készítik azokat a három tojásos tönkölylisztből készült tésztakülönlegességeket, amelyekből most több mint 3 tonna került a szigetországba - írja közleményében a BVOP.

A tésztagyár 2017 augusztusában kezdte meg a gyártást, az itt dolgozó elítéltek azóta 17-féle tésztát készítenek. A kínálatban a cérnametélttől a spagettiig, a széles metélttől a gépi tarhonyáig szinte minden megtalálható. Szarvacskából és tarhonyából készül a legtöbb, de az eperszalag és az eperkocka mellett nagy a kereslet a fogvatartottak által kézzel készített 8 tojásos házi jellegű lebbencstészta iránt is.

A kiváló minőségű tészták előállításához alapanyagaként jó minőségű magyar gabonát és tojást használnak az elítéltek, előbbiből naponta közel két tonnát, utóbbiból pedig 7000 kilogrammot. A tésztaüzem a nagyobb tésztagyártással foglalkozó cégektől eltérően a sok kézimunka erőt igénylő tésztafélék előállítására is képes, így új termékként a közelmúltban az angol megrendelő számára készülő tönkölybúzaliszt alapú kóser tészta is felkerülhetett a gyártott termékek közé - írja a BVOP.

A börtöncégeket 1994-ben a fogvatartottak foglalkoztatására hozták létre, működésük megteremtette a börtönök önellátásának alapjait. A börtön kft.-k tevékenységi köre sokrétű, három mezőgazdasági jellegű és nyolc ipari gazdasági társaság tartozik a büntetés-végrehajtáshoz. A börtöncégek a fogvatartottakkal saját gabonát, gyümölcsöt, zöldséget termesztenek, baromfit nevelnek, de széles a skála az elítéltek munkavégzésével előállított ipari termékek palettáján is, hiszen a fegyencek a bakancstól az irodabútoron át az egyenruháig számtalan terméket állítanak elő - közölte a BVOP.

HOZZÁSZÓLÁSOK