Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A dokumentum-, az ismeretterjesztő-, az animáció-, a tévé-, a kisjátékfilm, a történelmi dokumentumfilm pályázatokra és a hazai filmtámogatási rendszer újdonságaként először meghirdetett tévésorozat pályázatokra nyár végéig összesen mintegy 1400 filmtervvel jelentkeztek az alkotók. Az NFI támogatásával jelenleg 49 dokumentumfilm, 10 animáció és 24 ismeretterjesztő film készül - sorolta az adatokat az NFI a közleményében.

A legújabb döntéssel 7 tévéfilm és 8 kisjátékfilm gyártása, valamint 3 tévéfilm és 19 sorozat fejlesztése kezdődhet el.

Hét új tévéfilm készülhet

A Televíziós Döntőbizottság 7 nagyköltségvetésű tévéfilm gyártására összesen 1,77 milliárd forint támogatást szavazott meg.

Az NFI támogatásával Goda Krisztina Gárdonyi Géza Ida regénye című, egyik legnépszerűbb romantikus művét dolgozza fel. Pacskovszki József Herczeg Ferenc ma is gyakran játszott színművéből, a Kék rókából készíthet tévéfilmet, míg Zomborácz Virág Egy magyar Rothschild címmel Rotschild Kláráról, a szocialista előkelőségek ikonikus divattervezőjéről forgathat.

Tóth Barnabás Őszi végjáték címmel újszerűen dolgozza fel Stefan Zweig Sakknovelláját, míg Forgács Péter Szájhős.tv címmel készít modernkori Robin Hood történetet - ismerteti a filmterveket az NFI.

Eperjes Károly Krisztus inge címmel forgat tévéfilmet, amely az 1950-es években a szerzetesrendek feloszlatásakor játszódik. (Leopold ciszterci házfőnök és Keller ÁVH-s főhadnagy párharcán mutatja be, ahogyan az Istenhit legyőzi a diktatúra pribékjeit - írják a filmismertetőben. A gyártó a Film-Art Stúdió Kft. lesz.)

19 tévésorozat tervét fejleszthetik alkotóik

Az először meghirdetett tévésorozat pályázatra 134 pályamunka (szinopszis/storyline) érkezett, amelyek közül 19 sorozat tartalomfejlesztésére ítélt meg összesen 145,6 millió forint támogatást a Televíziós Döntőbizottság.

Magas gyártási költségvetésük miatt jelentős kockázattal jár a korábban nem látott reneszánszukat élő tévésorozatok megvalósítása - hívja fel a figyelmet az NFI. Elsősorban ezért döntött úgy a Filmintézet, hogy először minél több ígéretes ötlet fejlesztését támogatja, és ennek nyomán a gyártási pályázatokról a már kidolgozott sorozat-forgatókönyvek és gyártási tervek alapján hoznak majd döntést.

Mások mellett Koltai Lajos Oscar-díjas operatőr, rendező is pályázott a Tivolifilm Kft.-vel a Töretlen akarattal című sorozattervvel, amely a jómódú norvég Edle Astrup és Hubay Andor festő szerelméről és életéről szól az azonos című életrajzi regény alapján.

Az író-újságíró Ugron Zsolna is tévésorozatot rendezne Erdélyi menyegző címmel a Báthoryakról (gyártó: Film Positive Stúdió Kft.).

Vidnyánszky Attila rendező - a Színház- és Filmművészeti Egyetem nemrég kinevezett kuratóriumi elnöke, a Nemzeti Színház igazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, a kaposvári egyetem volt művészeti rektorhelyettese - Pro Libertate! címmel tervez sorozatot a Sound Manager Kft.-vel. E cég ügyvezető-résztulajdonosa Lajos Tamás producer, az SZFE kuratóriumának tagja. A film a Rodostóban haldokló II. Rákóczi Ferenc fejedelem visszaemlékezése kalandos életére, a gyermekkortól a kuruc szabadságharc végéig - írják a filmről a közleményben.

Szász Attila, Ujj Mészáros Károly, Gárdos Péter és Sándor Pál rendezne Szemérmetlen történetek címmel filmsorozatot, a Film Street Kft. gyártásában. 1939-ben, Moszkvában szemérmetlen fotók készülnek egy fiatal lányról. A képek különös módon bejárják Európát. A sorsok, amelyeket a fotók kapcsán megismerünk, kirajzolják a kegyetlen huszadik századot - adnak rövid ismertetőt a filmtervről.

Az ötvenes évek és a szex címmel készítene sorozatot a Film Positive Productions Kft. (producer Lajos Tamás) Goda Krisztina rendezővel, ez a film az ötvenes években játszódna, és azt mutatná be, hogy a rendszer hogyan befolyásolta az emberek szexuális életét is - írták az alkotók.

A nyertes filmtervekről részletesen itt olvashat.