A Kreatív Online interjúja az Unilever marketingigazgatójával.

Hogyan értékeli a 2008-as évet a médiaköltéseik szemszögéből?
Az Unilever várakozásaink szerint 2008-ban is a legnagyobb médiaköltést tudhatja magáénak a magyar piacon. Ezzel a reklámköltési szinttel cégünk a számára fontos kategóriákban versenyképes támogatást tud biztosítani márkái számára.

Az idei év egyik reklámpiaci fejleménye az internetes költések növekedése volt, szemben más médiatípusok csökkenésével. Ez a trend mennyire köszönt vissza az Unilever médiaköltéseiben?
Az FMCG-cégek között az Unilever az egyik legszínesebb médiamixel rendelkező vállalat. 2008-ban sok márkánk igen aktív tevékenységet folytatott a digitális világban. Kampányaink között egyaránt megtalálhatóak nagyon sikeres, de viszonylag hagyományos promóciós mechanizmusok is, mint például a Signal White Now fogkrém kampánya, és olyan, egészen újszerű próbálkozások, mint a Baba-Papa tusfürdő online víruskampánya. Azok a márkáink, amelyek évek óta használják az internetet, idén is nagyon aktívak voltak, mint például az Axe a Dark Temptation víruskampánnyal.

Mi várható 2009-ben?
Az internet további növekedésére számítok egyre kreatívabb és integráltabb kampányok formájában. Talán a mobilalkalmazások is újabb löketet kapnak az egyre fejlettebb mobileszközök elterjedésével.

A 2008 második felében nyilvánvalóvá váló gazdasági válság 2009-ben érezteti majd csak igazán hatását. Ez hogyan érinti majd a reklám- és médiapiacot?
Magyarországon világviszonylatban és európai összehasonlításban is nagyon magas a televíziók nézettsége. Ugyanakkor a tendencia lassan csökken. Ennek a csökkenő tendenciának a megállását vagy akár visszafordulását prognosztizálom. Az okok a gazdasági válságban keresendők. Először is, a csökkenő elkölthető jövedelem hatására sokan több időt fognak otthon tölteni az emberek, és ez óhatatlanul a tévés nézettség növekedését fogja hozni.

Másrészről a reklámozó cégek egy jelentős része a válság hatására kénytelen lesz költségtakarékossági szempontok miatt megkurtítani reklámköltéseit. A legtöbb cégnél nem a tévés büdzséből vágnak majd vissza, hiszen a televízió még mindig az egyik a legolcsóbb médium Magyarországon.

Az Unilever médiaköltéseit hogyan befolyásolja a most kialakulóban lévő gazdasági visszaesés?
2009-ben is az lesz a legfontosabb, hogy a kulcsmárkáink versenyképes támogatást kapjanak. Ugyanakkor egy gazdasági visszaesés időszakában véleményem szerint nem a reklámköltések megvágása a hosszú távon sikeres lépés, hanem az, hogy az üzeneteink világosan megmutassák fogyasztóinknak márkáink ár-érték arányát.