Új helyre költözött október elején Andy Vajna milliárdos üzletember és filmipari kormánybiztos egyik fővárosi kaszinója, a Tropicana. Nem kellett azonban messzire átcipelni a játékgépeket, mivel a kaszinó az V. kerületi Vigadó utca 2-ből a mellette lévő Dorottya utca 2-be tette át a székhelyét. Az épület a Vörösmarty térnél található, amelynek felújítása hamarosan kezdődik.

A kaszinó Facebook-oldala szerint az október 7-i nyitóbulin latin dallamokkal szórakoztatták a vendégeket, azóta pedig valaki már haza is vitte az ötmillió forintos főnyereményt.

A költözés érdekessége, hogy a Dorottya utca 2. szám alatti épület Tiborcz István, a miniszterelnök vejének érdekeltségébe tartozik. Az ingatlan 80 százalékos tulajdonosa a Dorottya Investment Zrt., amelyet a BDPST Zrt. a Viona Projekt Kft.-n keresztül tulajdonol - derül ki a Céginfo.hu adataiból. (Az épület 20 százaléka a BCC Vörösmarty Kft. kezében van). A BDPST Zrt.-ben Tiborcz Istvánnak minősített többsége (azaz 75 százalék feletti szavazati joga) van.

Monacói kaszinódizájn

A Dorottya utca 2-ben már korábban is üzemelt kaszinó, a Monte City játéktermet 2012-ben zárták be. Lapunk információink szerint a Tropicana jól járt az új helyszínnel, hiszen a korábbinál nagyobb, kétszintes, galériás helyről van szó, amelyet a monacói kaszinódizájnt utánozva alakítottak ki. A többszintes épület felső emeletei jelenleg üresek, de arra igazán alkalmasak, hogy szállodát nyissanak benne. Ez pedig - egy étteremmel kiegészítve - megfelelne a klasszikus kaszinóüzemeltetési modellnek is. Nem tudni, hogy az új helyszínen hány pénznyerő automata működik - a régiben 162 darab közül választhattak a játékosok.

Budapesten mind az öt működő kaszinó Andy Vajnához - a cégadatokban Vajna András György, akinek vagyonát a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2018-as listája 69 milliárd forintra becsülte, ami mintegy kilencmilliárdos növekedést jelent az előző évhez képest - tartozik, kizárólagos koncessziós engedélyük 2024 végéig érvényes. A monopolhelyzetből pedig jól keres az üzletember: 2017-ben az előző évinél 800 millióval nagyobb, 7,3 milliárd forintos nyereséget termeltek a fővárosi kaszinók.

Közben az online szerencsejáték is jól megy Vajnának, erről árulkodik, hogy október 10-től már új arculattal és kibővült tartalommal érhető el a Vegas.hu, amelynek szintén 2024 végéig van engedélye a Szerencsejáték Felügyelettől.

A kép forrás: Pixabay.com.