Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elindultak a felújítási munkálatok a balatonvilágosi Club Aliga területén. Az évtizedek óta elhanyagolt, sok esetben balesetveszélyes épületek elbontása és a zöldterület rekultivációja mellett a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Appeninn Nyrt. megkezdi az üdülőterület teljeskörű korszerűsítését is. Az Appeninn legnagyobb tulajdonosa az Orbán Viktor miniszterelnök vejének Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozó BDPST Zrt.

Először a strand újul meg

A korszerűsítés első fókusza a központi fekvésű strand és a kikötő parti környezete. Megkezdődik a korábban elburjánzott, invazív fajokkal benépesült, valamint jelentős beteg növényállománnyal rendelkező zöldterület rekultivációja. A strandterületen új vizesblokkok épülnek, és a játszótér is megújul, valamint számos más szolgáltatás révén is kellemesebbé válik az itt töltött idő a strandvendégek, a vitorlázók és a területre érkezők számára. Az üdülő üzemeltetését a továbbiakban az Appeninn többségi tulajdonában lévő Pro-Mot Hungária Kft. koordinálja.

A kikötő nagyobb, átfogó felújítására is lehet számítani: az Appeninn jövő év őszétől, várhatóan kétéves munkával teljesen új kikötőt és parti éttermet készül létrehozni, ezáltal tovább erősítve a Club Aliga pozícióját a Balaton hajós életében. Ehhez az Appeninn leányvállalata, a Pro-Mot Hungária Kft. indult a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program kikötőfejlesztési pályázatán is, amely kedvező finanszírozási lehetőséget nyújt az előző tulajdonosok által elhanyagolt, de a teljes balatoni vitorlásturizmus szempontjából komoly potenciállal rendelkező kikötő korszerűsítésére, bővítésére.

150-200 szobás szálloda épül

Az üdülőterület északi részén, az úgynevezett Aliga2 részterületen több, régóta elhanyagolt, védettséget nem élvező, és esetenként balesetveszélyes, korábban elzárt épület lebontása, valamint a körülöttük lévő elburjánzott növényzet rendbetétele is megindult. A fejlesztés ezen szakasza olyan vonzó építési telkek kialakítását célozza, amelyeknek az értékesítése segíti a teljes komplexum átfogó felújításának finanszírozását.

Mindezeken túlmenően, az Appeninn Nyrt. tervei között szerepel az is, hogy a Club Aliga területén található, erősen leromlott állapotú szálláshely-kínálatot megújítsa. Az elképzelések szerint 150-200 szobás, 3-4 csillagos, egész évben működő szálloda épülne. A szálloda mellett sportpályák, játszóterek, boltok és kávézók is épülnének. A tervek szerint 2023. végére készülhet el a több milliárd forintos beruházás, amelyhez a Pro-Mot Hungária Kft. szintén pályázatot nyújtott be a Kisfaludy-programban.

Az Appeninn állásfoglalása

A balatonvilágosi Club Aliga üdülőközpont fejlesztésével kapcsolatban a tegnapi és a mai napon számos sajtóhír olyan címmel, felütéssel jelent meg, amely az Appeninn Nyrt. álláspontja szerint - különösen a tulajdonosi struktúra tekintetében - súlyosan félrevezető, valamint alkalmas lehet arra, hogy a tőzsdei vállalat piaci működését és megítélését befolyásolja - írja a cég.
Bernáth Tamás, Appeninn Nyrt. elnök-vezérigazgató: "Az Appeninn Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett, több mint 4 000 részvényessel és 10 éves piaci jelenléttel rendelkező ingatlanpiaci társaság, az igazgatótanács és a vezérigazgató stratégiai és operatív vezetésével, meghatározott üzleti terv mentén működik és végzi ingatlanfejlesztési tevékenységét. Az Appeninn Nyrt. ügyvezetése döntéseit az összes részvényes képviseletében és érdekeinek figyelembevételével hozza, a társaság mindezekről a tőzsdei transzparenciakövetelményeknek maximálisan megfelelve folyamatos tájékoztatást ad a nyilvánosságnak. Az Appeninn Nyrt. nevében minden ezzel ellentétes állítást és értelmezést határozottan visszautasítok."
A Club Aliga fejlesztésével az Appeninn Nyrt. célja, hogy az évtizedek óta elhanyagolt területen a mai turisztikai igényeknek megfelelő, az üdülni kívánók számára vonzó, ugyanakkor a helyi lakosok és nyaralótulajdonosok számára hozzáférhető szolgáltatások legyenek elérhetők a mai igényeknek megfelelő stranddal és közösségi terekkel. Az nyrt. mindezzel nemcsak egy gazdaságilag fenntarthatóan működő turisztikai komplexumot hoz létre, hanem jelentős mértékben hozzájárul a balatoni turizmust kiszolgáló infrastruktúra fejlesztéséhez, amely a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programnak is deklarált célja. Az nyrt. számára kiemelten fontos a helyi érdekek figyelembe vétele, ezért folyamatos konzultációt folytat a balatonvilágosi önkormányzattal.