Drágult a tiszai hullámtér rekonstrukciója

A kormány jóváhagyta a "Tisza hullámtér: Nagyvízi meder vízszállító képességének javítása a szolnoki vasúti híd és Kisköre közötti szakaszon" című nagyprojekt uniós támogatásának 2 milliárd 11 millió forinttal történő növelését. A teljes költség így 18 milliárd 111 millió forintra növekszik.
Németh Géza, 2019. február 14. csütörtök, 06:40
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az erről szóló határozat a Magyar Közlönyben jelent meg. A munkára kiírt közbeszerzés nyertesei 12 milliárd 98 millió forintért vállalták el a munkát.

A kormányhatározat nem indokolja a költségek növekedését. Miután a finanszírozás az uniós Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (Kehop) keretében történik, így a növekedést jóvá kell hagynia az Európai Bizottságnak is. A benyújtásról az innovációért és technológiáért felelős miniszternek kell gondoskodnia június 30-ig.

A támogatás eredeti összeg 16 milliárd 100 millió forint volt, ez emelkedik meg 18 milliárd 111 millió forintra.

A kivitelezésre az Országos Vízügyi Főigazgatóság írt ki közbeszerzést még 2015-ben, amelyet a szolnoki Kötiviép'B Közép-Tisza Vidéki Vízépítő és Telekommunikációs Kft. és a budapesti NOX Beruházó és Fővállalkozó Zrt. nyert meg 12 milliárd 98 millió forinttal.

A projekt célja a Közép-Tisza, Kisköre és a szolnoki vasúti híd közötti szakaszában a nagyvízi meder árvízlevezető képességének növelése, az árvízi kockázat mérséklése érdekében. A projekt keretében megvalósul a szűkületek feloldása, a nagyvízi lefolyási viszonyokat jelentősen befolyásoló kiemelkedések magasságának csökkentése és a legkritikusabb terület - az árvízi levezető sáv - területhasználatból adódó érdességi viszonyainak javítása. A projekt eredményeként az árvízvédelmi
intézkedések előnyeiben részesülő lakosság száma 124 784 fő.

 

 

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK