Tiszta üzemanyag: elkezdődött a fordulat?

Stabilan növekszik a járművek üzemanyagaként használt sűrített földgáz eladása, a múlt év a legnagyobb értékesítési számot hozta - írta a Magyar Idők.
Domokos László, 2017. február 6. hétfő, 10:36
Fotó: Napi.hu

Több mint 50 százalékkal nőtt a sűrített autógáz (cng) forgalma Magyarországon tavaly az első 11 hónapban 2015 azonos időszakához képest. A Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE) adatai szerint a magyar kutaknál 11,243 millió köbméternyi sűrített földgázt tankoltak az autósok a jelzett időszakban. Összehasonlításul, 2015-ben nyolcmillió köbméter tiszta üzemanyagot értékesítettek Magyarországon - olvasható a lapban.

A növekvő értékesítést jól tükrözi, hogy 2016 harmadik negyedévében már stabilan 1,1 millió köbméter fölé nőtt a CNG havi eladása, ami a 2010-es év csaknem teljes, éves magyarországi értékesítési mennyiségének felelt meg. A termék pia­cának növekedése idén és a következő években is tartható lesz - véli Domanovszky Henrik, az MGKKE elnöke.

A bővülésnek további lendületet adhat az is, ha a távolsági áruszállításban is megjelennek a bio- és földgázalapú üzemanyagok.

Egy kilogramm sűrített földgáz energiatartalma nagyjából egy liter gázolajéval vagy másfél liter benzinével egyenlő. Jelenleg 340-380 forintba kerül egy kilogramm cng - a gáz minőségétől függően, ez nagyjából 250 forintos benzinárnak felel meg. A gyárilag gázüzemű autómodellek a hagyományosokhoz képest felárral érhetők el, de még mindig jelentősen olcsóbbak az elektromos vagy hibrid hajtású típusoknál.

Emellett lehetőség van a hagyományos autók átalakítására gázüzeművé. Ennek költsége nagyjából 200 ezer forinttól 300 ezer forintig terjed, a motor hengereinek számától függően.

HOZZÁSZÓLÁSOK