Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Sánta Jánoshoz kötődő Tabán Trafik Zrt. és a pécsi BAT konzorciumát támogatja a kormány, amikor a nemzeti dohányellátóval átszervezi a nagykereskedelmet. A több mint 80 százalékos adóteherrel együtt mintegy félezer milliárd forintos bruttó árbevételű üzlet fő kedvezményezettje Sánta János lehet. Évi 50 milliárd forintos konszolidált bevételű, növekvő cégbirodalmat irányít a kormányközeli oligarcha - írja e heti számában a Figyelő.

Sánta János a lapnak adott interjúban elárulta, hogy a Napi Gazdaság című kormányközeli napilap 49 százalékát 70 millió forintért szerezte meg. Nem azért szállt be a médiapiacra, mert nem bízna a dohánybizniszben, hanem ez egy egyszeri üzleti döntés volt. "Orbán Viktor az EchoTV-ben egy interjúban utalt rá, hogy jó volna, ha a jobboldali sajtót segítenék a vállalkozók. Most adódott egy lehetőség, és mivel a gazdaság közelebb áll a szívemhez, úgy gondoltam, élek vele" - nyilatkozta a dohánygyártó és -kereskedő. Más médium megvásárlását egyelőre nem tervezi, de ez a jövőben másképp is alakulhat.

A Tabán Trafik és a BAT konzorciuma kapta meg az államtól a központi dohányellátásra szóló koncessziót. Hogy miért pont a BAT lett a párja és nem a Philip Morris vagy az Imperial dohánycégek, Sánta azt válaszolta, hogy nem csak velük tárgyalt, mások is megkeresték, de több érv is a BAT mellett szólt. Pécsett működteti a gyárát, és a világ egyik legerősebb dohányipari cége. Ha már választhatott Sánta, mellette döntött.

További részleteket a Figyelőben olvashat.