Titkokat árult el a magyar dohánykirály

Barátságról szó sincs! Nyilatkozta a Figyelőnek adott interjúban Lázár János miniszterrel kialakult kapcsolatáról Sánta János, a Continental csoport elnöke, aki Orbán Viktor buzdítására szállt be a Napi Gazdaságba. A dohányipar háttérbe húzódó szürke eminenciása elárulta, nem csak a British American Tobaccóval (BAT) tárgyalt a dohányellátós konzorciumról.
Napi.hu, 2015. július 2. csütörtök, 15:59
Fotó: Napi.hu

A Sánta Jánoshoz kötődő Tabán Trafik Zrt. és a pécsi BAT konzorciumát támogatja a kormány, amikor a nemzeti dohányellátóval átszervezi a nagykereskedelmet. A több mint 80 százalékos adóteherrel együtt mintegy félezer milliárd forintos bruttó árbevételű üzlet fő kedvezményezettje Sánta János lehet. Évi 50 milliárd forintos konszolidált bevételű, növekvő cégbirodalmat irányít a kormányközeli oligarcha - írja e heti számában a Figyelő.

Sánta János a lapnak adott interjúban elárulta, hogy a Napi Gazdaság című kormányközeli napilap 49 százalékát 70 millió forintért szerezte meg. Nem azért szállt be a médiapiacra, mert nem bízna a dohánybizniszben, hanem ez egy egyszeri üzleti döntés volt. "Orbán Viktor az EchoTV-ben egy interjúban utalt rá, hogy jó volna, ha a jobboldali sajtót segítenék a vállalkozók. Most adódott egy lehetőség, és mivel a gazdaság közelebb áll a szívemhez, úgy gondoltam, élek vele" - nyilatkozta a dohánygyártó és -kereskedő. Más médium megvásárlását egyelőre nem tervezi, de ez a jövőben másképp is alakulhat.

A Tabán Trafik és a BAT konzorciuma kapta meg az államtól a központi dohányellátásra szóló koncessziót. Hogy miért pont a BAT lett a párja és nem a Philip Morris vagy az Imperial dohánycégek, Sánta azt válaszolta, hogy nem csak velük tárgyalt, mások is megkeresték, de több érv is a BAT mellett szólt. Pécsett működteti a gyárát, és a világ egyik legerősebb dohányipari cége. Ha már választhatott Sánta, mellette döntött.

További részleteket a Figyelőben olvashat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ptiszai, 2015.07.02 17:28

"Emlékezetes: a javaslat egy unóinak elküldött verzióját egyenesen egy "Sánta János" névvel regisztrált gépen hozták létre, később a törvényt jegyző fideszes Lázár János is elismerte, a törvényjavaslat megalkotásában szerepe volt a Continental Dohányipari Zrt.-nek. Sánta Jánosról Lázár akkor azt mondta, tíz éve ismeri őt, és ugyanennyi ideje kéri ki a véleményét, ez a társadalmi egyeztetés része."

http://index.hu/gazdasag/2013/04/24/santa/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszai, 2015.07.02 17:25

Lázár alvás közben nem hazudik, egyébként MINDIG.
Jó haverok Hódmezővásárhelyen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html