Ahogy a Napi.hu is korábban megírta, bár az új felszámolói névjegyzékre kiírt pályázat már tavaly év végén lezárult, továbbra sincs megbízható-hivatalos lista a felszámolásra jogosult cégekről. A kormány még nem tette közzé a nyertesek listáját. Nem mindegy, ki kerül rá erre a névsorra, a felszámolási piacot ugyanis évente több milliárdosra becsülik, és csak az léphet be rá - vagyis végezheti cégek felszámolását -, aki felkerül a felszámolói névjegyzékbe - hívta fel a figyelmet cikkében az Origo. A portál birtokába került azonban a nem publikus lista, amelyből kiderül, hogy valóban teljesen átrendezik ezt az értékes piacot. A nem hivatalos lista hetek óta kering a felszámolók között, a rajta szereplő cégek egy része pedig meg is erősítette, valóban a győztesek között vannak.

A bírósági felszámolói pályázatra 344 cég jelentkezett, közülük 130 nyert. Az Origo összesítése szerint a győztes cégek több mint fele, 68 cég nem volt rajta a korábbi névjegyzéken, tehát új szereplőkről van szó. Az eddigi legnagyobb felszámolók többsége azonban felkerült az új névjegyzékbe is. A tíz legnagyobb árbevételű felszámoló közül rajta maradt a listán például a Vectigalis, a Felszámoló-Reorg Zrt., a Kerszi, a TM-Line, a Kvantál, a PK-Econo, a Cash and Limes.

Több olyan cég is van az új szereplők között, amelyek tulajdonosainak állami kötődései vannak, illetve korábban sikerrel szerepeltek a trafikpályázaton is. (Az Origo.hu több részben dolgozza majd fel a nyertesek listáját.) Szerepel a listán például az Agenor Consulting Kft., amelynek ügyvezetője és résztulajdonosa, Bényi Szabolcs Tamás tavaly egy budapesti és egy szegedi dohánybolt üzemeltetésére is kapott jogot. Bényi a felszámolói pályázat megnyerésére vonatkozó kérdésünkre azt mondta, hogy "sem megerősíteni, sem cáfolni" nem tudja az információt. Megerősítette viszont, hogy tavaly nyert a trafikpályázatokon. A cégnyilvántartási adatok szerint a trafikcégben és az Agenorban szereplő személy ugyanaz.

Bényinek több állami kötődése is van. Tavaly februártól felügyelőbizottsági tagja az egyik legnagyobb uniós pályázati intézménynek, az állami tulajdonú ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.-nek. 2013 júniusa óta ő az ügyvezetője az V. kerület tulajdonában álló, Segítő Kezek az Aktív Évekért Közhasznú Nonprofit Kft.-nek is. Bényi idén februárig igazgatósági tagja volt a szegedi önkormányzat vagyonkezelő cégének, az IKV Zrt.-nek, ahova a Délmagyarország korábbi cikke szerint a helyi Fidesz-KDNP frakció delegálta - derítette ki a hírportál.

Orbán vejének volt üzlettársa is jól járt

A pécsi Intenció Reorganizációs és Válságmenedzser Kft. is kapott már értesítést arról, hogy a pályázatuk sikeres volt - erősítette meg az Origónak a cég ügyvezetője, Czéh-Tóth Márk, aki egy cégen keresztül közvetett tulajdonosa is a vállalkozásnak. Honlapja szerint a cég újjáalakul annak érdekében, hogy alkalmassá váljon a csődeljárások és felszámolások lefolytatására. A harmincéves ügyvezető tavaly öt pécsi trafik üzemeltetési jogát is megnyerte. Az Intenció tulajdonosai között van Hamar Endre, aki korábban Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak volt az üzlettársa. 2011. januártól 2013. januárig közösen vezették a Hamar & Tiborcz Kft.-t, amelyben tulajdonostársak is voltak. A jelenleg IBC-Projekt Kft.-nek hívott vállalkozásból Hamar 2013 áprilisában lépett ki, Tiborcz még mindig ügyvezető.

A pályázaton nyertes cégek között van a Miteusz Tanácsadó Kft. is, amelynek a cégnyilvántartási adatok szerint egyik korábbi tulajdonosa Berencsi Tamás, az állami tulajdonú Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. megbízott jogi igazgatója. A Miteuszban szintén tulajdonos Falus Orsolya pécsi ügyvéd ugyanakkor megerősítette, hogy nyertek a pályázaton.

Az eljárás hasonló a trafikpályázathoz

Az új nyertesek között számos olyan cég van, amely vagy az elmúlt egy-két évben jött létre, vagy pedig ekkor alakult át. Utóbbiak között vannak például olyanok, amelyek a nevük és fő tevékenységük alapján korábban ingatlanforgalmazással vagy éppen szépségiparral foglalkoztak. A pályázaton hoppon maradt, elégedetlen cégek bírósághoz fordultak (erről bővebben itt olvashat.) Az egyik vesztes, bírósági kerestet benyújtó cég képviselője az Origónak arról beszélt, hogy a szubjektív szempontok magas aránya miatt nem lehet tudni, hogy ki miért kapott magas vagy alacsony pontszámot a pályázaton. Több vesztes cég képviselője beszélt arról is, hogy az eljárás nagyon hasonlít a trafikpályázatokra. Korábban azoknak a pályázatoknak elbírálását is azért támadták az ellenzéki pártok, mert túlzottan magas volt a szubjektív pontok aránya.