Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A pályázó bankok zöme szemérmesen hallgat arról, hogy milyen tételre jelentkezett be a jegybankhoz − miközben az adatok már nem módosíthatók. Az MNB növekedési hitelprogramjában részt venni szándékozó hitelintézetek péntekig tehették meg ajánlataikat, a társaságok fennálló kkv-hitelállományuk legalább 5 százalékával pályázhattak. A 250 milliárd forint keretet kártyaleosztásos módszerrel osztják majd szét a következő napokban a pályázók között.

Egyedüliként az MKB Bank Zrt. osztott meg számot lapunkkal, a pénzintézet saját kkv-hitelállományának több mint harmadára, 116 milliárd forintra nyújtott be igényt, amit Balássy László, a társaság wholesale, valamint pénz- és tőkepiaci üzletágakért felelős igazgatósági tagja azzal magyarázott, hogy a tavaly elfogadott növekedési stratégiája egyik kulcseleme a kkv-szektor. A Budapest Bank Zrt. − amely az elmúlt három évben a visszaeső vállalati hitelpiacon is folyamatosan növekedni tudott − annyit jelzett, hogy piaci részesedését meghaladó mértékű hitelkeretigényt adott le.

A takarékszövetkezeteknek egyedileg kellett jelentkezniük a programra, ezért összesített adatok még nem álltak az ernyőbank Takarékbank Zrt. rendelkezésére, előzetesen azonban arról szóltak a hírek, hogy az integráció és a bank együtt piaci részesedésüket jócskán meghaladó állományra pályázott. A kártyaleosztás elve szerint a takarékok − egyedileg kicsiny − igényeinek kielégítése vélhetően a legnagyobb százalékos arányt éri majd el, de hasonlóban reménykedhetnek a kisebb bankok is. Egyes hitelintézetek arra hivatkozva hárították el kérdésünket, hogy még számolják, mennyit is adtak be, mások pedig úgy vélték, e számoknak önmagukban nincs valódi relevanciája, a lényeges az lesz, hogy az MNB a jóváhagyott kvótákban milyen volumeneket határoz majd meg. Az MKB ajánlata önmagában a teljes állomány 46,6 százalékára rúg, így várhatóan a teljes keretet kimerítik a pénzintézetek.

Egyes vélemények szerint az igénylések saját állományhoz kapcsolt nagyságrendje iránymutatást adhat arról, hogy az adott hitelintézet mennyire tartja jónak a megoldást. Szakértők úgy látják, kimaradó nem nagyon lesz, hiszen minden banknak kulcsfontosságú, hogy legjobb ügyfeleit az olcsó jegybanki forrás biztosította hitelcserével magánál tartsa. Más kérdés, hogy emiatt komolyabb új kihelyezésre az MNB sem számít, Balog Ádám alelnök szerint a keret legalább 60 százaléka hitelcserére megy majd.