Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A múlt héten Moszkvában járt Rogán Antal, ahol Putyin pártjának, az Egységes Oroszország egyik vezetőjével, Szergej Zseleznyákkal tárgyalt - olvasható a napilapban. Bár az útról semmilyen magyar forrás nem számolt be, a fideszes politikus megerősítette az út tényét, mint mondta egynapos baráti látogatást tett az orosz fővárosban.

Az orosz párt azonban honlapjára feltett egy közleményt a látogatásról, amely szerint a magyar kormány a napokban megvizsgálja annak lehetőségét, hogy a kevésbé stabil dollár helyett rubelben halmozzon fel devizatartalékot. Ugyanakkor a Népszava által megkeresett jegybanki körök nem tudtak erről a tervről, de annyit elmondtak, hogy a rubel nem teljes körűen konvertibilis deviza és az árfolyama is nagyon változékony. Ez azért probléma, mert ha az MNB-nek egy válsághelyzetben hirtelen fizetnie kellene, akkor azt azonnal átváltható devizában kell megtennie, márpedig a rubel nem ilyen.

Az ügylet hátteréről több lehetőséget is felvet a lap: ilyen például, hogy egy nagyobb üzlet része lenne a devizavásárlás, amiért cserébe Oroszország igen kedvező, mindössze 2,25 százalékos hitelt nyújthatna Magyarországnak. Egy másik elképzelés szerint azért jöhet jól az oroszoknak egy ilyen üzlet, mert ha hazánk rubelben tartja tartalékai egy részét, akkor a világ azt gondolhatja, hogy az orosz fizetőeszköz egy "világdeviza".