Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MFB Zrt. 44 milliárd forint keretösszegű hitelt nyújt vendéglátóipari cégek, projektek támogatására, ám a szállodaipart jól ismerő, névtelenséget kérő források szerint az ágazatban szokatlanul magas összeg igazi célja, hogy helyzetbe hozzák Mészáros Lőrinc felcsúti vállalkozót - írja a Magyar Nemzet. (Mészáros a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2016-os kiadványban 23,8 milliárd forintos vagyonnal a 31. helyen szerepel - a szerk.)

A Magyar Nemzet emlékeztet arra, hogy lapinformációk szerint a felcsúti milliárdos belépett a szállodaipari piacra. A piaci információk szerint már azt is kidolgozták, hogyan fog törleszteni a nagyvállalkozó. Több minisztérium az érdekeltségeibe tartozó hotelekbe szervezi konferenciáit, dolgozói továbbképzését.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium például a Balatonalmádiban lévő Ramada Hotelbe küldi több száz alkalmazottját többnapos továbbképzésre, amelyben wellness-szolgáltatásokat is igénybe vesznek. Ez fejenként és éjszakánként legkevesebb 40 ezer forintos kiadással jár.

Az MFB annyit árult el a napilapnak, hogy a 44 milliárd forintos forrás uniós pénz, amelyet hitelként igényelhetnek a vállalkozások.

Reagált az MFB

A Magyar Nemzet írása nyomán reagált az MFB Zrt.

Eszerint a cikkben bemutatott, 44 milliárd forint keretösszegű, új hitelprogramként feltüntetett termék valójában a már 2016. május óta elérhető Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program GINOP-8.3.1-16 Mikro-, kis-és középvállalkozások versenyképességének növelése hitelprogram, amely ágazati besorolásra vonatkozó korlátozás nélkül támogatja a kis-és középvállalkozásokat, így a program egyik, de nem kizárólagos potenciális célcsoportjának számítanak a turizmus szektorban működő, szálláshely-fejlesztéssel foglalkozó vállalkozások is.

A hitelt elsősorban termelőeszközök, beruházások és járulékosan forgóeszközök beszerzésére lehet felhasználni, az ingatlanvásárlásra fordítható összeg a projekt összköltségének maximum 2 százalékig terjedhet. Figyelemmel a maximálisan igényelhető 600 millió forintos hitelösszegre, valamint a minimálisan elvárt 10 százalék mértékű saját forrás elvárásra is, a program keretében támogatható beruházások maximális mérete nagyságrendileg 650 millió körül mozog, melynek 2 százalék,fordítható ingatlanvásárlásra.

A program keretében benyújtott hitelkérelmek összege meghaladja a 34 milliárd forintot, és eddig 9,5 milliárd a pozitív hitelbírálattal rendelkező projektek összértéke. A legtöbb érdeklődő vállalkozás a feldolgozóiparban (23,3 százalék) és a kereskedelem (19,5 százalék) területén működik, 12,3 százalékot tesznek ki az építőipari, 7,9 százalékot pedig a szálláshelyek és vendéglátásban aktív cégek igényei.

A befogadott kérelmek hiteligénye általában 150 millió forint alatt marad.

A cikkben sugallt állítás, miszerint a keret kifejezetten a vendéglátás és a turizmus ágazatban költhető el, nem felel meg a valóságnak, mivel általános felhasználási célú termékről van szó. Nem állja meg a helyét az az állítás sem, miszerint az MFB állami tulajdonú bank révén közpénzből finanszírozza a 44 milliárd forintos hitelkeretet, mivel uniós finanszírozású hiteltermékről van szó - írta a bank.