Titokban szenvednek a kereskedelmi láncok

Miközben egyre nyilvánvalóbban feszíti a munkaerőhiány a kereskedelmet, s szakképzett munkaerőt alig, vagy egyáltalán nem kapnak a kiskereskedelmi láncok, konkrétumokról, a betöltetlen munkahelyek számáról, és az elérhető bérekről nem szívesen nyilatkoznak - derül ki a 24.hu cikkéből.
Szepesi Anita, 2017. július 1. szombat, 17:39
Fotó: Napi.hu

Az Aldinál 250, a dm-nél 21 nyitott pozícióról adtak számot a lap megkeresésére, de többieknél is vannak létszámgondok. Folyamatosan keres munkaerőt a SPAR és az IKEA is betöltetlen pozíciókat említ a lapnak küldött válaszában. A munkaerőhiány az Auchant sem kerüli el - olvasható a portálon.

Régiónként eltérő mértékű hiánnyal szembesül a dm Kft., s a CBA is a szakképzett, megfelelő tudással rendelkező munkaerő hiányáról számolt be. Régiós különbségeket tapasztal a Lidl Magyarország, itt is folyamatosan keresnek és vesznek fel munkatársakat, s a Tescónál is állandóan maradnak nyitott pozíciók. A  szakképzett munkaerő felvétele jelenti a nagyobb nehézséget, különösen Nyugat- és Közép-Magyarországon.

Az Auchan diákokkal és kölcsönzött munkaerővel próbálja áthidalni a hiányt, az Aldi néhány kivételtől eltekintve nem foglalkoztat sem diákmunkást sem kölcsönzött munkaerőt. A többi lánc nem osztotta meg a lappal a megoldási technikáit.

A fizetés részleteiről is csak szemérmesen nyilatkoztak. Az Auchannál az egyéni kompetenciákat és a szakmai tapasztalatot említették, mint meghatározó tényező, a dm az elmúlt évekbeli 40 százalékos bérnövekedést emelte ki. A CBA a franchise rendszerrel takarózott, mondván az egymástól gazdaságilag független vállalkozások saját hatáskörben döntenek a bérről. A különbözőképpen megadott jövedelmek miatt a válaszokat végül nem lehet összehasonlítani.

Amit viszont minden lánc hangsúlyozott, az a szakképzett munkaerő hiánya. Mellesleg a kereskedelemben sok pozícióban nincs is szükség szakképzettségre (a pénztárosnak sem), az eladóknak azonban kell a papír, ám mint kiderült, annak hiánya sokszor mégsem akadály.

További részletek itt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.07.01 19:34

Múltkor a Deichmannban próbáltam szandált venni, ki is választottam egyet, a pénztárnál kisebb sor állt, de a pénztáros hölgy hirtelen otthagyta az egészet egy válogatós vevő miatt. Ezt a sorból többen szóvá tettük, akkor derült ki, hogy a többszáz négyzetméteres boltban ő az egyedüli dolgozó. Hogy ez a munkaerőhiány, vagy a multi kapzsisága miatt volt-e, az nem derült ki, mindenesetre otthagytam a már kiválasztott cipőt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zuljin, 2017.07.01 19:19

Nem utcaseprésre kéne százmilliárdokat költeni, hanem képezni kéne őket pl eladónak, pénztárosank, stb. Többszörösen megtérülő befektetés, persze a fidesznyikek számára nem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html