Titokzatos befektető veszi meg a magyar repteret

Jelentős nagyságrendű fejlesztéseket tervez a sármelléki repülőtéren az a - még névtelenséget kérő - brit érdekeltségű társaság, amely a felszámoló által tartott árversenyben megnyerte a jogot a reptér vagyonelemeinek megvásárlására.
MTI-Eco, Napi.hu, 2014. július 14. hétfő, 18:38
Fotó: Napi.hu

Linusz Imre, a brit vevő képviselője az MTI-nek elmondta, hogy fejlesztési szándékkal vásárolja meg az általa képviselt, de egyelőre névtelenséget kérő befektetői csoport a sármelléki repülőtér felszámolás alatt lévő korábbi üzemeltetőinek vagyonelemeit. A vevők nem maradnak anonimek, de csak azt követően kívánnak a nyilvánosság elé állni, miután aláírják a felszámolóval a vételi szerződést.

Annyit árult el: a vásárlók a légiközlekedési üzletben járatos brit állampolgárok, akik több befektetői csoportot is képviselnek. Sármelléki beruházásukhoz holdingot hoznak létre, és nemcsak üzemeltetni kívánják a szélesebb régió számára is fontos repteret, de olyan beruházásokat is terveznek, amelyek "egy repülőtér környékén előfordulnak".

Linusz Imre azt mondta: a fejlesztés részleteit sajtótájékoztatón fogják majd a nyilvánossággal megismertetni, ezért azokról további információt a szerződés aláírásáig nem kívánnak közölni. Csupán annyit tett hozzá, hogy a vásárlók Hévíz városát és a Balaton térségét egyaránt szolgáló repülőtérként képzelik el az egykori szovjet katonai légibázis jövőjét.

A telek az önkormányzatok tulajdona

Papp Gábor, a repülőteret két éve üzemeltető Hévíz polgármestere kifejtette: a felszámolótól pénteken kapott tájékoztatást arról, hogy ártárgyalás keretében csütörtökön értékesítette a repülőtéri vagyonelemeket. Az önkormányzattal fennálló bérleti szerződés azonban továbbra is érvényes, és majd a vételár megfizetése után száll át a leendő vevőre. A repülőtér területe továbbra is Zalavár és Sármellék önkormányzatának birtokában van - emlékeztetett a polgármester.

Hévíz önkormányzata - amely 2012 óta 174 millió forintot biztosított a leszállóhely működtetésére - szívesen tárgyal a repülőtér jövőjéről a vásárlóval, az ajánlattól függ, hogy a jövőben milyen formában tudnának együttműködni. Az önkormányzat kezében lévő Hévíz-Balaton Airport Kft. rendelkezik most a légitársaságokkal megkötött szerződésekkel, de örömmel látnák, ha egy tőkeerős partner a repülőtér fejlesztése mellett foglalna állást az utasszám növelése és az áruszállítás fellendítése érdekében - tette hozzá Papp Gábor.

Ahogy a Napi.hu csütörtökön elsőként beszámolt róla, a brit pályázó nevében Linusz Imre tett ajánlatot, míg a másik ajánlattevő az SGH Aviation Kft. volt, amely Széles Gábor milliárdos vállalkozó érdekeltségébe tartozik. Az első fordulóban Szélesék 600 milliót, míg Linusz 700 milliós ajánlatot tett. A britek az ártárgyaláson 800 millió forintra emelték ajánlatukat, így ők vásárolhatják meg a reptér eszközeit.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RonaGyuri, 2014.07.14 18:57

Széles elvtárs lapjában gátlástalan hazudozónak nevezte a napi.hu-t!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html