Brutálisan megnőtt a Könyvbazár Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. törzstőkéje: az eddig 15 millió forintot 800 millióval fejelték meg - írja a cégbejegyzésre hivatkozva a Világgazdaság (VG). Ez a vállalkozás Matyi Dezső milliárdos vállalkozó könyvkereskedelmi birodalmának része, 2013 novemberében ez a cég vette át az Alexandra-csoport egykori központi vállalatától, a felszámolás alatt álló Pécsi Direkt Kft.-től a nagykereskedelmi tevékenységet.

Matyi Dezső 2013-ban még szerepelt a Napi.hu gondozásában megjelenő A 100 leggazdagabb kiadványban, 10,9 milliárd forintra becsült vagyonával az 55. helyen állt.

A tőkeemeléssel egyidejűleg új tulajdonosok is megjelentek a Könyvbazárban. Ezek szintén Matyi érdekeltségei.

A VG információi szerint a könyvpiacon csak találgatják a tőkeemelés forrását. Lehet, hogy az üzletember befektetőt talált, vagy esetleg külföldi csatornákon keresztül érkező pénzek állhatnak a háttérben. Az utóbbi feltételezés alapja az lehet, hogy a Pécsi Direkt tulajdonosa a washingtoni bejegyzésű Rainbow Publishing LLC.

Eközben a VG-nek nyilatkozó könyves vállalkozások arról tájékoztatták a napilapot, hogy az adósságrendezés zavartalanul folyik. Ennek lényege, hogy - miután átszerződtek a Könyvbazárhoz, amely átvállalta a Pécsi Direkt könyvkiadókkal szemben felhalmozott adósságait - három év alatt jutnak hozzá a követeléseikhez (kamatok nélkül). Fél éve a Napi.hu arról tudósított, hogy az egyik kiadó végrehajtást és felszámolási eljárást kezdeményezett a Könyvbazár ellen.